Magyar Kerékpáros Szövetség: köszönet a hétköznapi hősöknek!

Forrás: turizmus.com

 2020. július 13. 18:41

A Magyar Kerékpáros Szövetség köszönetét fejezi ki az Országos Mentőszolgálatnak és bajban segítő kerékpárosoknak a I. Grand Gella Giro Kupán történt vasárnapi súlyos versenybaleset kapcsán.

"Egy versenybaleset mindig ijesztő, szerencsére azonban az I. Grand Gella Giro Kupán történt súlyos, tömeges bukás nem torkollott tragédiába. Tudomásunk szerint 19 sérültet ápolnak kórházban, akik között amatőr kerékpárosok és profi versenyzők is vannak. Nekik kitartást és mihamarabbi felépülést kívánunk" – olvasható a szövetség közleményében. Az eset kapcsán a Magyar Kerékpáros Szövetség a klubok és a szakmai tagszervezetek bevonásával megvizsgálja, hogy milyen plusz elvárásokat lehet megfogalmazni és foganatosítani a versenyszervezőkkel szemben, amelyek csökkenthetik a hasonló balesetek előfordulásának kockázatát. Mint írják, a vizsgálat következtetéseit beépítik a versenyszervezési feltételekbe, annak lezárultáig azonban felelősségi kérdésekben sem szakmailag, sem etikailag nem lenne helyes állást foglalni.

Szerencsére az I. Grand Gella Giro Kupán történt tömeges bukás nem torkollott tragédiába (képünk nem a helyszínen készült)

Fotó: 123rf.com

"Köszönettel tartozunk az Országos Mentőszolgálatnak, illetve azoknak a hétköznapi hősöknek, akik a saját sérüléseikkel nem törődve társaiknak és a mentősöknek segítettek a bajban. A kerékpáros társadalom ismét megmutatta, hogy éppen annyira összetartó a nehézségekben is, mint a sikerekben. Amint az esettel kapcsolatos új információhoz jutunk, azonnal megosztjuk a megfelelő csatornáinkon" – írta közleményében a Magyar Kerékpáros Szövetség.

 

Tömeges bukás a Balaton-felvidéken

Az MTI tudósítása szerint vasárnap az 1. Gella Kupa amatőr országúti kerékpárversenyen mintegy 50 résztvevő esett el. A velo.hu portál közösségi oldalán az alapító Szilasi László, aki maga is részt vett a viadalon és belekeveredett a bukásba, arról számolt be, hogy a nagyjából 200 fős mezőnyben következett be a baleset, az első körben, három kilométerrel a rajt után a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben, közel 70 kilométer/órás sebességnél.

Szilasi – aki a Tour de Hongrie versenyigazgatója és a Giro d'Italia magyarországi nagy rajtjának sportszakmai vezetője – azt mondta: szerinte ez az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros versenybalesete.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t: a balesetben 19-en sérültek meg – 17 férfi és 2 nő –, akik zömében zúzódásos sérüléseket szenvedtek, de többüknél felmerült a csonttörés vagy az agyrázkódás gyanúja is. A mentők két mentőhelikopterrel és kilenc mentőautóval érkeztek a helyszínre.