Magyar nyelven is megtalálhatják a zarándokok a fatimai keresztút kezdetét Portugáliában

Forrás: MTI

 2016. október 10. 16:56

Magyar nyelvű tábla jelzi hamarosan a zarándokoknak, hogy honnan indul a Mindszenty József bíborosról elnevezett fatimai magyar keresztút Portugáliában - mondta el Breuer Klára, lisszaboni magyar nagykövet egy nappal a hivatalos avatóünnepség előtt.

Az 52 éve felszentelt Calvário Húngaro, azaz magyar keresztút kezdete eddig csak más nyelveken, például portugálul, németül, lengyelül volt feltüntetve, noha külföldi magyar közösségek adományaiból épült Kondor Lajos és Kardos Illés atyák több mint tíz éven át tartó szervezőmunkája nyomán - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "széles, a diaszpóra magyarság összefogásáról tanúskodik a fatimai magyar kálvária".

A nagykövet felidézte: a katolikus papok célja a kálváriával az volt, hogy "imádsággal forduljanak Isten felé Magyarország kommunizmus alóli felszabadulásáért". "'56 egy nagyon erős lökést adott, a levert forradalom egy nagyon erős lökést adott annak a gyűjtőmozgalomnak, és annak a szervezőmunkának, ami korábban már elindult" - jegyezte meg.

 

Mint mondta, a magyar nyelvű táblát a Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület készíttette, amelyet az avatóünnepségen Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áld meg, aki ezt követően misét tart a kálvária kápolnájában.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával Juhász-Láczik Albin pannonhalmi bencés szerzetes tanulmányt készített a kálvária keletkezésének történetéről a fatimai egyházi levéltárban őrzött iratok alapján, amelyet több nyelvre lefordítanak, és elküldenek a keresztút megépülését adományokkal támogató, például
pittsburgh-i, clevelandi, chicagoi magyar közösségeknek.

A mintegy fél óra alatt végigjárható, összesen 15 stációból álló kálvária útvonala megegyezik azzal, amelyen a pásztorgyerekek haladtak nap mint nap, akiknek 1917 május 13-án megjelent a Szűzanya. A jelenések a következő öt hónapban, minden 13-án megismétlődtek, és tették Fatimát a katolikus világ egyik legfontosabb zarándokhelyévé.