Magyarázó táblát kapnak a problémás utcanevek Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2016. december 05. 12:28

Átnevezés helyett kiegészítő információkat tartalmazó táblákkal látják el a történelmileg problémás személyekről elnevezett utcákat és köztereket Bécsben. Ilyen például a Dr.-Karl-Lueger-Platz vagy a Porschestraße. Városszerte összesen 28 utcanévtábla kap magyarázatot.

Mivel 2013-ban egy történészekből álló bizottság mintegy 170 bécsi közterület nevét problémásnak, 28-ét pedig egyenesen tisztázandónak minősítette, a város megoldásként magyarázó táblákkal egészíti ki a kérdéses utcanévtáblákat. Az első tizenhárom táblát a napokban helyezik ki az 1., 3., 10., 14., 21. és 23. kerületben. Ezeken történelmileg korrekten, röviden és közérthetően mutatják meg, miért is volt megosztó személyiség a névadó.

 

Plusz tábla kerül például Dr. Karl Lueger neve alá az 1. és a 14. kerületben. A Keresztény-Szociális Párt alapítója és Bécs egykori polgármestere (1897 – 1910) ugyan fontos szerepet töltött be abban, hogy Bécs elinduljon a modern fővárossá válás útján, populista antiszemitizmusával azonban egy olyan politikai légkör térnyeréséhez járult hozzá, amely kedvezett a nemzetiszocialista ideológia elterjedésének.

Hasonlóan kettős Franz Stelzhammer megítélése. A népi költő, lírikus és novellaírónak köszönheti Felső-Ausztria a tartományi himnuszát, ugyanakkor szövegei tele vannak antiszemita sztereotípiákkal. A 14. kerületi Müller-Guttenbrunn-Straße névadója, Dr. Adam Müller-Guttenbrunn a Raimundtheater és a mai Volksoper igazgatójaként sokat tett a bécsi népi színművek bemutatásáért, az általa vezetett intézmények repertoárja ugyanakkor erősen antiszemita volt.

Dr. Ferdinand Porsche professzor, a Volkswagen és a Porsche atyja újításaival sokat tett hozzá az autók történelméhez, ugyanakkor a náci pártban, az NSDAP-ban és az SS-ben való tagsága, a náci hadiiparban betöltött szerepe valamint az a tény, hogy kényszermunkásokat alkalmazott, erősen megkérdőjelezi a személyét.

"A magyarázó táblák révén lehetőség nyílik arra, hogy a maga ellentmondásosságában mutassuk be azt a személyt, akiről az adott utca a nevét kapta. A fontos életrajzi adatok bemutatásával a megfelelő helyiértékre kerülnek ezek az emberek, a táblák pedig hozzájárulnak a társadalompolitikai vitákhoz"  – mondta Andreas Mailath-Pokorny, Bécs kulturális városi tanácsosa a kiegészítő utcanévtáblákhoz kapcsolódóan.