Magyarország az egyik legjobb úti cél az egyedül utazók számára

Forrás: turizmus.com

 2023. július 07. 17:12

Magyarország is szerepel a Bounce idei Solo Travel Indexének első tíz helyezettje között.

A világ számos városában csomagmegőrzési lehetőségeket kínáló Bounce ezúttal az egyedül utazók számára legjobb, legbiztonságosabb és legelérhetőbb árú úti célokat kereste. A felmérés során többek között a szabadidős és éttermi kínálatot, valamint a közösségi közlekedés, az élelmiszerek és a szálláshelyek árait vették górcső alá, de figyelembe vették a szálláshelyek számát, az adott hely bűnözési és biztonsági mutatóit és az időjárást – az évi középhőmérsékletet és a csapadék mennyiségét – is.

A 2023-as Solo Travel Indexben különösen jól szerepeltek az európai országok, de találunk a top 10-ben ázsiai úti célt is. És ami a legfontosabb: Magyarország is szerepel az első tíz helyezett között.

 

10. helyezett: Izrael

A Reisereporter által szemlézett összeállítás szerint az ország lenyűgöző úti cél, kultúrák, hagyományok és szokások olvasztótégelye. Városaiban, mint Tel-Aviv vagy Jeruzsálem élénk a művészeti és kulturális élet, és számos élmény kínálkozik a modern múzeumoktól kezdve a nyüzsgő piacokon át a történelmi helyszínekig. Ezenkívül olcsó a tömegközlekedés és csak kevés eső esik.

 

9. helyezett: Szingapúr

Az apró ázsiai ország többek között sokoldalú csúcskonyhájáról ismert, a nyüzsgő utcai piacokat és az izgalmas éttermi szcénát mindenképpen érdemes felfedeznie az ide utazónak. A városállamban százezer lakosra több mint kétszáz étterem jut, ezzel a Bounce szerint abszolút vezető ebben a kategóriában.

Magyarország is helyet kapott a top 10-ben

Fotó: 123rf.com

7. helyezett: Spanyolország és Magyarország

A két ország azonos pontszámmal (6,01 a 10-ből) tulajdonképpen a 7. és a 8. helyen osztozik.

Magyarország többek között kulturális városainak és fürdőhelyeinek (Budapest, Veszprém, Hévíz, Eger, Hajdúszoboszló), valamint az olcsó tömegközlekedésnek, élelmiszereknek és szálláshelyeknek köszönhetően kapott helyet az első tízben.

 

6. helyezett: Görögország

Az úti cél többek között az attrakciók nagy száma miatt tarthat számot az egyedül utazók érdeklődésére, százezer emberre 185 jut belőlük. Ezenkívül a szálláshelyek alacsony ára miatt is szerepel elöl a rangsorban, egy éjszaka egy hostelben az egyedül utazók számára átlagosan alig 12 euróba kerül.

 

5. helyezett: Izland

A tűz és jég országa lélegzetelállító tájairól, természeti csodáiról és számos filmforgatási helyszínéről ismert. Százezer lakosra vetítve pedig itt található a legtöbb (583) látnivaló és attrakció a vizsgált úti célok között, például a Vatnajökull, Európa legnagyobb gleccsere, a Mývatn-tó vagy a Goðafoss vízesés.

Százezer lakosra vetítve Izlandon található a legtöbb látnivaló

Fotó: 123rf.com

4. helyezett: Portugália

Az ország többek között alacsony éttermi és szállodaáraival biztosította magának a negyedik helyet, ezek a szolgáltatások majdnem feleannyiba kerülnek Portugáliában, mint Izlandon.

 

3. helyezett: Szlovénia

Az ország hat helyet ugrott előre a rangsorban a 2021-es értékelés óta. Az első három helyezett közé főleg a változatos sportolási lehetőségek miatt került be, amelyek nagyon vonzóak a kalandokat és a természetet szerető egyedül utazók számára.

A Bounce szerint Szlovénia olyan szép, mint Ausztria vagy Svájc, de a turistatömegek nélkül, ráadásul jóval olcsóbb ezeknél, egy éjszaka 22 euró körüli összegbe kerül egy hostelben. Kiemelendő az is, hogy a vizsgált országok közül Szlovénia az egyik legbiztonságosabb.

 

2. helyezett: Málta

A szigetországot magas évi középhőmérséklete (kb. 20 Celsius-fok) és alacsony átlagos csapadékmennyisége ideális úti céllá teszik. Málta történelmi látnivalóiról és álomszép strandjairól ismert, és főleg a főváros, Valletta ér meg egy utazást. A kis országban 353 attrakció jut százezer lakosra.

Az egyedül utazók számára 2023-ban Horvátország a legideálisabb úti cél a Bounce indexe szerint

Fotó: 123rf.com

1. helyezett: Horvátország

A csodálatos tengerpartokkal, öblökkel, szigetekkel és érintetlen nemzeti parkokkal rendelkező ország gazdag outdoor-kínálattal csábítja az egyedül utazókat, akik ezenkívül izgalmas városokat – mint pl. Dubrovnik, Zadar, Zágráb vagy Split – is felfedezhetnek.

Horvátországban17 étterem jut százezer lakosra, a szálláshelyek árai pedig igen kedvezőek, egy hostelben átlagosan 13 euróba kerül egy éjszaka. Az országot magas biztonsági mutatója (100-ból 75,4) és alacsony bűnözési rátája (100-ból 24,6) az egyik legbiztonságosabb úti céllá teszik a rangsorban.