Magyarországon is egyre több a drón

Forrás: MTI

 2019. január 18. 12:03

Egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma. Tavaly tizenhárom repülőgép személyzete jelezte a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, hogy drónt láttak a gépek közelében.

A HungaroControl kft. közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a pilóta nélküli légi járművek nem megfelelő alkalmazásának repülésbiztonsági szempontból komoly kockázata van. Az egyik legkirívóbb eset Magyarországon tavaly novemberben történt, amikor egy érkező járat pilótája azt jelezte a HungaroControl irányítónak, hogy egy drón mindössze hatvan méterrel volt a repülőgép alatt. A társaság minden alkalommal megtette a szükséges intézkedéseket, továbbá megkezdte egy olyan felderítőrendszer beszerzését, amely képes a drónokat a repülőtér környezetében érzékelni. A beruházásról részletesen később adnak tájékoztatást.

A drónok alkalmazásának repülésbiztonsági szempontból komoly kockázata van

Fotó: pixabay.com

A közleményben felidézték, legutóbb a London-Heathrow-i repülőtéren függesztették fel a forgalmat drónészlelés miatt. Korábban, ugyancsak Nagy-Britanniában a gatwicki futópályát zárták le másfél napra.

Kapcsolódó cikkek