Magyarországon rendszeres a hidak vizsgálata

Forrás: MTI

 2018. augusztus 15. 17:53

Nem fordulhat elő a genovaihoz hasonló tragédia Magyarországon, ahol jogszabály írja elő a hidak rendszeres vizsgálatát.

Mint ismeretes, Olaszországban, Genova közelében kedden leszakadt az A10-es autópálya Morandi hídja, a hídomlás halálos áldozatainak száma  negyvenkettőre nőtt.

A tragédia kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményt fogalmazott meg, melyben kiemelte, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a koncessziós szakaszokon kívüli országos közutakon a hatályos jogszabályoknak és műszaki előírásoknak megfelelően, a híd forgalmától függően akár hetente hídellenőrzést, de minden esetben félévente hídszemlét, évente pedig hídvizsgálatot tart. Az ellenőrzéseken rendszeresen felmérik a hidak műszaki állapotát, és az áthaladó forgalmat ez alapján korlátozhatják a biztonságos közlekedés érdekében.

A 2008-ban átadott Megyeri híd a magyar fővárost elkerülő M0-ás autóút 2. számú főút és 11. számú főút közti szakaszának része

Fotó: wikipédia

Az ITM közleménye arra is kitért, hogy a karbantartási feladatokra 2018-tól nagyobb összeget fordít a kormány.

A hazai finanszírozású 100 milliárd forintos útfelújítási program keretein belül az idén nagyobb volumenű hídfelújítási program indult el, a hídfelújítási munkálatok a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útkorszerűsítési programjainak részét képezik.

Ezek a fejlesztések minden eddiginél nagyobb mértékben járulnak hozzá a hidak műszaki színvonalának emeléséhez – közölte az ITM.

Kapcsolódó cikkek