Magyarországot még nem érte el a zikavírus

Forrás: MTI

 2016. január 30. 18:31

A magyar járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást zikavírus okozta fertőzésre utaló megbetegedésről. Az ÁNTSZ körültekintés javasolt a Dél-, illetve Latin-Amerika egyes részeibe, ezen belül különösen a Brazíliába utazóknak.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtöki közleményében azt írta: az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül tájékoztatást kapott arról, hogy több európait is megfertőzött a zikavírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útján. Németországban kettő, Hollandiában hat, Finnországban és Dániában egy-egy ember szervezetében mutatták ki a fertőzést. Az Egyesült Királyságban 2014 decembere óta öt „importált esetet" regisztráltak. Ausztriában is van már egy zikavírussal fertőzött beteg, a bécsi orvosi egyetem közlése szerint egy Brazíliából hazatért osztrák nő szervezetében mutatták ki. Az ÁNTSZ hangsúlyozta: a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) január 21-én frissítette ajánlását a zikavírus fertőzéssel érintett területre utazóknak. Az ÁNTSZ – az ECDC ajánlásával egybehangzóan – valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, a célország érintett-e a zikavírus okozta járványban. Azt ajánlják, hogy ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben).

Az elmúlt két hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű zikavírus-fertőzéseket. Ezek a legfrissebb adatok szerint Dél-Amerikában Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, Közép-Amerikában El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama; a Karib-térségben Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, a Csendes-óceáni térségben a Szamoa-szigetek, továbbá Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság. Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján található további tájékoztatás. Az ÁNTSZ azt írja: aki mindezek mérlegelését követően úgy dönt, hogy a térségbe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére.

Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett, eddig jellemzően csak viszonylag könnyű lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint újabban úgynevezett kóros kisfejűséget is okozhat a születendő magzatnál. Brazíliában október óta csaknem négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra. Noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak.