Magyarországról korlátozások nélkül lehet beutazni Romániába (frissítve)

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 21. 22:07

A Magyarországról érkezők korlátozások nélkül beutazhatnak Romániába, miután a román hatóságok pénteken Magyarországot az ezt lehetővé tevő zöld jelzésű országok közé sorolták.

Eddig Magyarország a sárga jelzésű országok listáján volt. A zöld besorolású országokból érkezők korlátozások nélkül beléphetnek Romániába.

A bukaresti hatóságok a múlt héttől azokat az országokat sorolják az úgynevezett zöld zónába, ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek aránya lakosságarányosan másfél ezrelék vagy alacsonyabb. A sárga zónába a másfél és három ezrelék közötti fertőzési rátájú országok tartoznak, a három ezrelék feletti lakosságarányos fertőzési rátájú országokat pedig a vörös zónába sorolják. Az országok besorolásának frissítéséről szóló határozatokat azok elfogadásától számított 24 óra múlva alkalmazzák, szombattól tehát szabad az út a magyar utazóknak.Magyarország átsorolása megkönnyítheti a hétvégi csíksomlyói búcsúra érkező magyarok kiutazását is. A pünkösdi zarándoklaton rendszeresen több mint 200 ezer magyar nemzetiségű hívő vett részt a korábbi években, idén azonban korlátozták a résztvevők számát.

Frissítés: Szombat estétől karantén- és tesztkötelezettség nélkül jöhetnek Magyarországra azok a román állampolgárok, akik rendelkeznek védettségi igazolással.

A csíksomlyói búcsú 2014-ben. Idén pünkösdkor korlátozásokkal rendezik meg a pünkösdi zarándoklatot

Fotó: ©Salajean/123RF.COM

A WizzAir diszkont-légitársaság szintén pénteken jelentette be, hogy június 6-áig több romániai repülőtérről kilenc ország célállomásai felé 27 járatot indít újra fokozatosan, a jegyek péntektől foglalhatók. A légitársaság Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, az Egyesült Királyság, Portugália, Hollandia, Franciaország és Málta irányába indítja újra járatait.

Pénteken Romániában 484 új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel a hatóságok, és 49 fertőzött beteg vesztette életét a járvány miatt.