Magyarországról már regisztráció nélkül lehet Ausztriába utazni

Forrás: turizmus.com

 2021. június 11. 14:11

Június 10-től a járványügyi szempontból alacsony kockázatú országokból Ausztriába érkező látogatók számára megszűnt az előzetes online regisztráció kötelezettsége. Ide tartozik hazánk is.

Számos országból, köztük a Magyarországról történő belépés esetén törölték el Ausztriában az eddigi előzetes regisztrációs kötelezettséget. Így június 10-től csupán egy negatív teszteredmény (72 óránál nem régebbi PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi antigénteszt), vagy érvényes védőoltásról szóló, vagy a gyógyulásról szóló igazolás bemutatására van szükség (ez az úgynevezett 3G-szabály).

Fontos tudnivaló, hogy oltási igazolással 22 nappal az első vakcina beadása után lehetséges a beutazás Ausztriába. A Magyarországon alkalmazott vakcinák közül egyedül a Szputnyikot nem ismeri el Ausztria, így az orosz oltóanyaggal oltottak továbbra is csak negatív teszt, vagy a védettségüket kimutató antitest-vizsgálati laboreredmény felmutatásával léphetnek be az országba. Arról, hogyan tudják igazolni a magyar állampolgárok oltottságukat, ebben a cikkben írtunk korábban.

 

Enyhítések június 10-től

Ausztriában június 10-től újabb járványügyi enyhítések léptek életbe. A védőtávolságot az eddig 2 méterről 1 méterre csökkentették. A vendéglátóhelyen este 10 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva, majd július elsejével teljesen eltörlik a nyitvatartási korlátozást – írja a GD Consulting blogjában.

A Faaki-tó (Faaker See) Karintiában

Fotó: 123rf.com

A turistabuszokat június 10-től a korábbi 50 százalékos kapacitás helyett teljes mértékben lehet használni. A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 75 százalékáig fogadhatnak látogatókat a korábbi 50 százalékkal szemben, azonban esetükben továbbra is érvényben marad, hogy beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálják a látogatók létszámát. Ugyancsak június 10-től az üzletek, uszodák és fitnesz szalonok is több látogatót fogadhatnak, mert a korábbi 20 négyzetméterrel szemben már csak 10 négyzetméterben határozták meg az egy főre biztosítandó területet.

A maszkviselést július elejétől eltörlik, addig a zárt tereken továbbra is használni kell. Júliustól esküvőket, lakodalmakat is korlátozás nélkül lehet majd tartani.

Főszabályképpen mindenhol érvényes, hogy a turisztikai szolgáltatások igénybevételéhez a zöld útlevelet szükséges használni, amely június 4-től már digitális formában is létezik Ausztriában.