Eldőlt: Magyarországról rajtol a 2022-es Giro d'Italia

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. október 28. 19:23

Magyarországról rajtol a 2022-es Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny. Jövő szerdán Budapesten mutatják be a három magyarországi etap útvonalát.

Az ünnepségen jelen lesz Valter Attila, aki az idei Girón három napon át viselte az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót, valamint a viadal 1987-es győztese, az ír Stephen Roche – emeli ki a cyclingnews szakportál.

Magyarország eredetileg tavaly lett volna házigazdája a Grande Partenzának, ám akkor a koronavírus-járvány miatt a viadalt őszre halasztották és teljes egészében Olaszországban rendezték. A 105. Giro d'Italia május 6-án rajtol, a három magyarországi szakasz után 9-én szünnap és az olaszországi transzfer következik a cyclingnews szerint. A verseny május 29-én ér véget.
Az eredeti tervek szerint tavaly egy rövid budapesti időfutammal kezdődött volna a Giro, ezt követően Budapest-Győr és Székesfehérvár-Nagykanizsa szakaszokra került volna sor. Magyarországot korábban még egyik háromhetes verseny sem érintette.

Így készült Budapest a 2020-as Grande Partenzára 2019 októberében, amikor a Hősök terén felavatták a budapesti rajtkaput

Fotó: Facebook / Giro Hungary 2020

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos június elején jelentette be, hogy kormány-előterjesztést dolgoztak ki a jövő évi Grande Partenza és az első három szakasz magyarországi megrendezéséről. A Girót szervező RCS Sport egy hónapja közölte, hogy jövőre külföldön kerül sor a viadal Nagy Rajtjára.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke az MTI megkeresésére kiemelte: teljes szemléletváltás történt néhány éve a kerékpársportban, emellett Magyarország mint turisztikai desztináció is felértékelődött az elmúlt években.

"Egy olyan patinás sportturisztikai és egyben médiaprodukciót, mint a Giro d'Italia, a szervezői nem vihetnek akárhová. A világ második legnagyobb kerékpáros körversenyének szervezője méltó helyszínnek tartja Magyarországot a Giro márkanév építéséhez? Hogy igen, az közös sikerünk" – jelentette ki az MKSZ elnöke.

Korábban megírtuk, hogy az elmúlt években több mint 800 millióan követték figyelemmel az olasz körverseny eseményeit, így a Giro d'Italia hatalmas lehetőség országimázs szempontjából is, hiszen a világ figyelmét Magyarországra irányítja.