Májusra elkészül a kerékpáros központ Balatonfüreden

Forrás: turizmus.com

 2021. október 22. 13:49

Letették az alapkövét a balatonfüredi Kisfaludy strand bejáratával szemközti területen épülő 100 négyzetméteres, egyszintes kerékpáros központnak. A multifunkcionális szolgáltató ház a tervek szerint jövő év májusában nyithat ki.

Uniós pályázati forrásból, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) beruházásában valósul meg a BalatonBike365 Port kerékpáros központ Balatonfüred központjában. Az MKSZ 15 évre szóló megállapodást kötött a város önkormányzatával a 96 millió forintból épülő fedett teraszos központ létesítéséről és üzemeltetéséről, amely az önkormányzat ingatlanán áll majd, egy közparkkal körülvéve - írja a Balatonfüred.hu.

"Ilyen létesítmény nincs még a Balatonnál. A kerékpáros turizmus igényeit szolgálja majd a központ: kerékpárkölcsönzés, szerviz, túraajánlatok, térképek, eszközök, információk. A program részeként összesen 230 kilométeres távon biztonságos, különböző nehézségű bicikliútvonalakat is kitáblázunk a Balaton-felvidéken, és hasonlóképp teszünk a déli és nyugati régiókban is. Jövő tavaszra Balatonföldváron és Keszthelyen is felépül egy-egy ilyen központ" - válaszolta a hírportál kérdésre Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség Elnöke. Hozzátette, hogy a BalatonBike365 program tartalmazza a kerékpáros központok teljes felszerelését is, így a balatonfüredi központban is negyven, részben hagyományos illetve elektromos kölcsönözhető kerékpár várja majd az érdeklődőket.

"A nyári hónapokban több százezren kerékpároznak a Balatonnál, az E-Bike elterjedése pedig jelentősen élénkíti a kerékpáros turizmust, a szezon tavaszra és őszre is kibővül. Új igények vannak, ezt igyekszik kiszolgálni a központ" - mondta az MKSZ elnöke.

balatonbike

A központ alapkövét Princzinger Péter (b) a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke és Bóka István (j), Balatonfüred polgármestere tették le

Fotó: BalatonBike365

Az Aranyhíd sétány és a Kisfaludy strand parkolója közötti területen még szeptemberben kezdődtek meg a munkálatok, jövő májusban pedig megnyithat a könnyűszerkezetes épület.
A balatonfüredi BalatonBike365 Port a Balatoni Bringakörön épül, ahonnan mintegy 20-30 km-re a Balaton-felvidékre indulnak a program keretében kitáblázott kerékpározható utak. A balatoni aktív turizmus infrastrukturális fejlesztésének fontos elemeként létesülő, a kerékpárosok igényeit kiszolgáló központot éves szinten minimum 9 hónapon át üzemeltetik majd.

A beruházásban konzorciumi partner a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány.