Május 1-jétől a beoltott brit turisták szabadon utazhatnak Ciprusra

Forrás: turizmus.com

 2021. március 05. 15:26

Ugyan az Egyesült Királyság legkorábban május közepén vizsgálja felül a szigorú utazási korlátozásait, Ciprus már megerősítette, hogy azon brit állampolgárok, akik megkapták a koronavírus elleni vakcinát, május 1-jétől szabadon beutazhatnak és nyaralhatnak az országban.

A szabály azokra vonatkozik, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák valamelyikével beoltottak: ők koronavírusteszt elvégzése és karanténkötelezettség nélkül léphetnek majd be az országba, írja a TTG Media.

Ettől függetlenül május közepéig nem várható nagyobb brit tömeg Cipruson, hiszen Boris Johnson brit miniszterelnök négylépcsős nyitási terve szerint az utazási korlátozások enyhítésének legkorábbi időpontja május 17.

Priti Patel belügyminiszter éppen ezért nemrégiben arra figyelmeztette a brit állampolgárokat, hogy "túl korai" még a nemzetközi utazási, nyaralási lehetőségeket böngészni, hiszen a korlátozások attól is függnek, hogy a többi európai ország milyen ütemben halad az oltásokkal.

A hírek szerint Ciprus mellett Spanyolország és Görögország is gondolkozik, hogy külön megállapodást kössön az Egyesült Királysággal

Fotó: 123rf.com

A hírek szerint Ciprus mellett Görögország és Spanyolország is gondolkozik azon, hogy beutazási külön megállapodást kössön az Egyesült Királysággal. Ciprus (és Görögország) korábban már Izraellel is megállapodást kötött: kölcsönösen elfogadják majd egymás oltási igazolását, ezzel zöldfolyosót nyitnak az állampolgáraik számára, hogy korlátozások nélkül utazhassanak a két ország között.

Ciprus március 1-jével nyitotta meg újra határait a külföldi turisták előtt, ugyanakkor a belépési követelményeket a küldő ország fertőzöttségi szintje alapján differenciálták.

Ugyanakkor – korábbi hírek szerint – még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban a védőoltás beadását tanúsító, EU-szintű digitális vakcinaigazolványt, amely elősegítheti az uniós tagállamok közötti biztonságos utazást. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke éppen a héten jelentette be, hogy még márciusban benyújtják az erről szóló jogszabály-javaslatot.