Malajzia, az igazi Ázsia

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2013. szeptember 19. 19:24

A világ 9. leglátogatottabb desztinációjának számító Malajzia két év alatt hárommillióval szeretné növelni turistaérkezései számát.

A cél elérése érdekében indított megakampány részeként Magyarországon tartott minap update szemináriumot haza turisztikai szakembereknek a Maláj Turisztikai Hivatal.

 

Malajziába a 2012-es 25 millió turistaérkezés után idén 26,8, jövőre pedig már 28,3 millió külföldi turistát várnak. A megcélzott, dinamikus bővülés elérése érdekében a dél-kelet ázsiai ország világméretű kampány indított idén, Malaysia Truly Asia szlogennel. Ennek részeként mutatta be a dél-kelet ázsiai országot a Maláj Turisztikai Hivatal frankfurti képviseletének igazgatója, Maizan Ahmad és marketingvezetője, Christine Martin a budapesti Kempinski Hotelben, s a szemináriumon részt vett Dato' Kamilan Maksom, Malajzia magyarországi nagykövete is.

Malajziát több évtizedes gazdasági fejlődés és politikai stabilitás tette a régió egyik legvirágzóbb és legegészségesebb országává. Lakói Ázsia olvasztótégelyének tartják hazájuk, ahol 47 etnikai csoport él békében egymás mellett és adja hozzá saját kultúráját, hagyományait, vallását, gasztronómiáját Malajzia sokszínűségéhez. Legalább ennyi színárnyalatot felvonultat a Maláj-félszigeten és Borneó szigetének északi részén elterülő állam turisztikai kínálata. Az előadók a desztináció vonzerei között kiemelték a természeti értékeket (egzotikus növény- és állatvilág, a világ legősibb esőerdeje, Orángután Rehabilitációs Központ, dzsungeltúrák, tropikus üdülőparadicsom fehérhomokos tengerpartokkal), a multikulturális társadalmat (vallási tolerancia, gasztronómai paradicsom), a modern infrastruktúrát (nemzetközi sztenderdeknek megfelelő szállodák, fejlett földi és légi közlekedés, széles körben beszélt angol nyelv) és a kedvező ár-érték arányt. A CNN utazási felmérése szerint Kuala Lumpur a világ negyedik legjobb bevásárlóvárosa, de az ország 200 nemzetközi minősítésű golfpályával, több világörökségi helyszínnel (pl. a brit gyarmatváros Georgetown Penang szigetén) és témaparkkal (pl. Legoland) is rendelkezik. A világ legmagasabb ikertornya (Petronas), a teaültetvényeiről híres Cameron-felföld vagy a 99 szigetből álló, vámmentes Langkawi-szigetcsoport további büszkeségei Malajziának. A befektetői bizalmat jelzi, hogy 2014-ben újabb nemzetközi márkák jelennek meg a maláj szállodapiacon, a Four Seasons, a St. Regis és a Harrods Hotel.

 

A Maláj Turisztikai Hivatal potenciális küldőpiacnak tartja Magyarországot is, szerény számaink ellenére is. Tavaly összesen 4584 magyar kereste fel a dél-kelet ázsiai országot, míg idén csak az év első felében 2696-an érkeztek hazánkból, azaz az év egészét tekintve jelentős növekedés várható – hangzott el a prezentációk során.

A budapesti szeminárium nem az első lépés volt a magyar piac megdolgozására, nyár elején a Maláj Turisztikai Hivatal a JTB Hungary utazási irodával és a Turkish Airlines-szal karöltve egy magyar újságírócsoportot is vendégül látott, az útról szóló beszámolót a Turizmus Panoráma szakmai magazin októberi számában olvashatják majd.

További információk: www.tourism.gov.my