A tömegturizmus és a bulituristák ellen is fellépnek a spanyolországi nyaralóhelyek

Forrás: turizmus.com

 2024. június 04. 12:54

Mallorca jelentős szigorításokkal készül korlátozni a tömegturizmust, a Costa Brava egyik nyaralóhelye pedig a bulituristák ellen lép fel.

Legalább tízezren tiltakoztak a tömegturizmus ellen Mallorca utcáin május utolsó szombatján. Mint elhangzott, a tüntetők úgy látják, hogy a lakáshiány, az elviselhetetlen forgalmi dugók, az egyre nagyobb mértékű környezetszennyezés és bűnözés, és általában a sziget „tönkremenésének” az oka a turisták és a nyaralóapartmanok egyre növekvő számában keresendő.

Reagálásként Palma polgármestere, Jaime Martínez szigorú intézkedésekre tett javaslatot. Többek között azt indítványozta, hogy korlátozzák a turisták, a bérautók, a tengerjáró hajók és a nyaralóapartmanok számát a spanyol szigeten.

A javasolt intézkedések nagy részét egyedül nem tudja megvalósítani a polgármester, ahhoz más hatóságok, például a szigettanács, a Baleár-szigetek kormánya, vagy a spanyol központi kormány jóváhagyására van szüksége. Ezek közé tartozik például a partihajók és a szigeten kikötő tengerjáró hajók számának, a vezetett turistacsoportok létszámának, valamint a belvárosban közlekedő bérautók számának a korlátozása. Martínez kétszeres összegű díjat szedne a tengerjáró hajók utasaitól, valamint teljesen betiltaná az alkoholfogyasztást az utcákon. Ezenkívül a helyi és az országos rendőrség erőteljesebb jelenlétét is szeretné elérni.

A polgármester saját hatáskörben betilthatja az új vendégágyak létesítését, valamint magasabb bírságot is kiszabhat például a túlzott mértékben szennyező vendéglátóhelyekre – adta hírül a Tagesschau.

Mallorca lakosai szerint a tömegturizmus tönkreteszi a szigetet

Fotó: 123rf.com

Nemcsak Mallorcán van elegük a lakosoknak a bulituristákból, a Costa Brava egyik üdülőhelye is lépésekre szánta el magát – írja a Mallorca Magazin.

Platja d’Aro településen többé nem lehet felfújható guminőkkel vagy fehérneműben csatangolni az utcákon, de még bikiniben és csupasz felsőtesttel sem. Ezenkívül betiltják a visszatetszést keltő jelmezeket, a túl hangos zenét, a zavart keltő gyülekezéseket és a szemeteléssel járó utcai bulikat is.

Az üdülőhely főleg a legénybúcsúkra érkező turisták körében népszerű. A mintegy tízezer lakosú településre nyáron akár 150 ezer turista is ellátogat naponta. Mint Mauricio Jiménez polgármester egy lapnak elmondta, nem akarják betiltani a legénybúcsúkat, egyes, a közterületeken zavaró magatartásformákat azonban megtiltanak, szabályoznak és szankcionálnak.

A tervek szerint szabálysértés esetén 300 és 1500 euró közötti pénzbírságot szabnak majd ki. Az intézkedések várhatóan június végén lépnek hatályba.