Látogatható lesz Sineu egykori királyi palotája Mallorcán

Forrás: turizmus.com

 2024. február 28. 13:24

Márciustól havonta egyszer, spanyol és katalán nyelven látogatható lesz Sineu egykori királyi palotája.

Márciustól havonta egyszer megnyitják a látogatók előtt a Mallorca közepén található Sineu egykori királyi palotáját (Palau Reial de Sineu). A hatalmas történelmi komplexum termeiben minden hónap második szombatján tartanak vezetést a mallorcai püspökség tájékoztatása szerint.

A püspökség ezzel sok helyi lakos álmát váltja valóra, akik eddig csak kívülről láthatták a műemlék épületet. A kezdeményezés nem is annyira a nyaralóknak szól, mint inkább a környékbeli látogatóknak, mivel a vezetések spanyol és katalán nyelven indulnak.

Havonta egyszer belülről is meg lehet tekinteni az egykori királyi palotát

Fotó: OCB Sineu/Facebook

A palotát II. Jakab király építtette 1310-ben, amikor Sineu egy rövid ideig Mallorca fővárosa volt. Az épület kb. száz éven át szolgált királyi rezidenciaként. A helyet 1583-ban a koncepciós nővéreknek engedték át kolostor céljára. Az épületben – amelyben amúgy nem sok maradt az eredeti palotából – végül csak két apáca maradt, 2016 óta pedig üresen áll.

A séta során a kerteket, a gyümölcsöskertet, a káptalantermet, a tornyot, a refektóriumot és a cellákhoz vezető labirintusos folyosókat lehet megtekinteni.

A püspökség tervei szerint a jövőben új rend költözhet az egykori palota falai közé. Az eddigi próbálkozások az utódok megtalálására nem jártak sikerrel. Jelenleg egy régészeti projekt zajlik a komplexum kutatására és megőrzésére.

A sétákat mindig délelőtt 10 és 12 óra között tartják. Jelentkezni a hónap elején, a püspökség honlapján kell. A sétán csoportonként 20-25 fő vehet részt.

Sineu települést leginkább a szerdai tradicionális piacáról ismerhetik a turisták – írja a mallorcazeitung.es.