Mallorcán is gondok vannak a lakáskiadással

Forrás: turizmus.com

 2017. április 05. 10:56

Akár 40 ezer euróra is büntethetik azt, aki engedély nélkül adja bérbe a lakását, nyaralóját Palma de Mallorcán.

A hír különösen a skandinávok számára jelenthet gondot, hiszen sok svéd, dán és norvég nyugdíjas akár fél évig is Mallorcára költözik a hosszú északi tél miatt.

A tilalom már júniusban életbe is lép. Ezért most sokan elkezdtek keresgélni nyári szállást, még mielőtt a bírság veszélye megemelné az árakat – olvasható a svéd Expressen napilapban.

A sziget szinte teljesen megtelt, már nincs hely új lakások építésére. A túlságosan terjeszkedni kívánó építésre éberen figyel a javaslatot előterjesztő alpolgármester, Antoni Noguera, aki egyben a várostervezésért is felelős. A helyzet már eddig is az árak emelkedését hozta maga után, tavaly a bérleti díjak 7,5% -kal emelkedtek.

Helyi forrásokra hivatkozva az Expressen kifejti, hogy a helyi lakosok nagy része újabban bérbe adja a lakását. Ismert jelenség volt ez régebben is, de amióta megjelent az Airbnb és a HomeAway, azóta még divatosabb lett. Meglepő számadatot közölt a helyi önkormányzat: a bérbe adott lakásoknak mintegy 90 százalékát engedély nélkül adják ki.

De ami régebben elszórt jelenség volt, az ma iparággá, fő megélhetési forrássá vált.  Ugyanakkor éppen a közösségi oldalakon meghirdetett lakások esetében jobban nyomon követhető - az adózás szempontjából is - a bérbeadás.

A helyi jogszabályalkotók szerint tiltó rendelkezéseket - amelyek főleg a helyi szállodák érdekeit védik és a túlzsúfoltság ellen küzdenek – csak a regionális önkormányzatok alkothatnak ilyen ügyekben.

Palma de Mallorca vezetése szándéka szerint nem csupán egy-egy településére terjesztené ki a tilalmat, de jószerivel az egész szigetre, amely eddig is a turizmusból élt, de régebben nem volt ennyire nagy mértékű és szembe tűnő a lakások bérbeadása.

Kapcsolódó cikkek