Málta alternatív „Azúr ablaka”

Forrás: turizmus.com

 2017. március 08. 19:57

Pillanatok alatt körbejárta a világsajtót a hír, hogy Málta ikonikus természeti képződménye, a tengerparton emelkedő sziklaformáció, az Azúr ablak összeomlott. A Máltai Idegenforgalmi Hivatal sajnálatosnak nevezte az évekkel ezelőtt megjósolt eseményt, de nem tart a turizmus megtorpanásától.

A Máltához tartozó Gozo-sziget nevezetessége, melynek fotója szinte minden máltai kiadványban szerepelt szerdára virradóra teljesen megsemmisült. A hírt először a Times of Malta közölte, a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat Twitter-üzenetében fotót is közölt a világhírű képződmény hűlt helyéről, és ahogy írta, szívet tépő a látvány.

A sajnálatos természeti katasztrófáról Hangya Edinát, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselet-vezetőjét kérdeztük, tartanak-e a turisták számának csökkenésétől.

Mint elmondta, a természet pusztító erejét sajnos nem lehet féken tartani, s a turisták körében igen népszerű Azúr ablak – amely körül hajókirándulások, búvárkodás és egyéb vízi sportok is nagyon kedveltek voltak – ennek a pusztításnak többszörösen is ki volt téve, nem csupán az erózió rombolta, nem tett jót az állapotának az engedetlen turisták folyamatos ostroma sem. Hiába volt ugyanis tiltó tábla kitéve a látványossághoz, annak csodálatos boltívére mindenki szeretett felmenni, de a helyszín nem egyszer adott otthon filmforgatásnak is, ez sem tett jót az „ablak” állapotának.

A világ minden tájáról jöttek megcsodálni Gozo pártalan szépségű természeti kincsét, egészen mostanáig

Fotó: visitmalta.com

Ettől eltekintve – és persze attól a kellemetlenségtől, hogy újonnan megjelenő kiadványaikat már az Azúr ablak fotója, és az oda vezető túraajánló nélkül kell megjelentetniük – a szakember úgy véli, maradt még jócskán látnivaló Máltán, ahová évente 2 millió turista érkezik.

Azt is elárulta, hogy a pillanatnyi megtorpanás után a helyiek valószínűleg hamar „bevezetik” a köztudatba azt a másik „szikla-ablakot” is, egy alternatív „Azúr ablakot” (igaz, az jóval kisebb, de igen látványos), ahová szintén mehetnek majd kirándulók mind vízen, mind szárazföldön. Jelenleg ehhez a formációhoz a nehéz megközelíthetőség miatt még csak a gyalogtúrázók és a bringások férnek közel, de a búvárok körében épp olyan közkedvelt, mint szomorú sorsú elődje.

A Wied il-Mielah Window, az Azúr ablakhoz hasonlóan szép természeti képződmény lehet a jövőben Gozo új jelképe

Fotó: Máltai Turisztikai Hivatal