Málta zöld lett a brit kormány utazási listáján, Magyarország maradt sárga

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 25. 10:38

Jövő szerdától a Máltából érkezők karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába – jelentette be a brit közlekedési minisztérium. Ez azt jelenti, hogy ismét van egy EU-tagország a brit kormány "zöld" utazási listáján. Magyarország egyelőre a karanténkötelezett sárga országok listáján marad.

Málta mellett jövő szerdától a zöld listára kerül több más kedvelt turistaparadicsom, köztük Barbados, Bermuda, a Baleári-szigetek, Madeira, Antigua és Barbuda, valamint a Brit Virgin-szigetek.

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni. Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is. A brit közlekedési tárca csütörtök este közzétett részletes ismertetése szerint hat ország – a Dominikai Köztársaság, Eritrea, Haiti, Mongólia, Tunézia és Uganda – a legszigorúbb, vörös kategóriába került át a jövő héttől. A vörös kategóriába sorolt országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént. E karantén költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (több mint 700 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

A Máltához tartozó Comino szigete. Visszatérhetnek a brit turisták

Fotó: 123rf.com

A zöld kategóriában van a legkevesebb ország: ide tartozik Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár, a Falkland-szigetek, a Feröer-szigetek, az együtt nyilvántartott dél-atlanti Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, a szintén együtt szereplő Szent Ilona, Tristan da Cunha és Ascension szigetei, és jövő szerdától Málta, valamint a vele együtt átsorolt néhány szigetország és brit függő terület.

A 167 országot számláló sárga kategória a legnépesebb. A brit kormány ide sorolja Magyarországot és – a zöld kategóriába jövő szerdától átkerülő Málta kivételével – az összes többi EU-tagállamot, így a brit turisták legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozó Spanyolországot, Portugáliát, Görögországot, Franciaországot és Olaszországot is.

Portugália egy ideig – az EU-tagállamok közül egyedüliként – a zöld kategóriába tartozott, de e hónap elejétől szintén átkerült a sárga csoportba, miután megugrott az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük, és a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

A brit közlekedési minisztérium közleményében megerősítette, hogy "a nyár későbbi szakaszától" mentesíteni kívánja a karanténkötelezettség alól azokat, akik a sárga kategóriás országokból érkeznek, de a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták. Ez az enyhítés várhatóan szakaszosan lép életbe, és először azokra vonatkozik majd, akik Nagy-Britanniában élnek.A minisztérium szándékában áll annak az útmutatásnak a visszavonása is, amely nem tiltja ugyan, de nem is javasolja a Nagy-Britanniában élőknek a sárga kategóriába sorolt országok felkeresését.

 

A WTTC reakciója

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) közleményben reagált az Egyesült Királyság jelzőlámpás rendszerének frissítésére. Virginia Messina alelnök pozitív hírnek minősítette a további úti célok – például a népszerű Baleár-szigetek – felvételét a zöld listára, hiszen ez további lendületet ad mind a koronavírus hatásaival küzdő turisztikai szektor, mind pedig az utazók számára. Az azonban zavart okoz, hogy Máltán kívül ezek a desztinációk felkerültek az úgynevezett "zöld megfigyelőlistára", azaz azok közé a területek közé, amelyeknél fennáll a veszély, hogy visszakerülnek a borostyán kategóriába, ez pedig csökkentheti irántuk a keresetet, hiszen előfordulhat hogy egyik napról a másikra ismét karantén-kötelessé válnak.

Messina hozzátette, hogy „csalódást okozott az is, hogy nem határozták meg a borostyán listás üdülőhelyekről visszatérő kétszeresen oltott britek karantén nélküli utazásának dátumát, pedig ez időt hagyna az ipar számára a felkészülésre, az utazóknak pedig a tervezésre."