Mamaia egy hétvégén simán lekopasztja a bukarestieket

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 12. 15:33

A nyári szezon végén „nyakkendőigazítós” megbeszélésre hívta az Utazási Irodák Országos Szövetsége (ANAT) Mamaia üdülőhely szállodásait, miután idén ritka gyenge évet produkáltak.

A helybeli vendéglátósok és a szakma egyöntetű véleménye szerint az egykoron a román tengerpart ékkövének tartott Mamaia padlóra került: a nyári hónapokban is üresek a strandok, bármikor találni nyugágyat, a szemét és a lepukkanás vette át a nyaralók helyét. A vendéglátóhelyek, üzletek pedig sorba zárnak be. S miközben a lecsúszás megállapításában a szakma egyetért, az okok tekintetében már eltérnek vélemények. „Az idei főszezonban a tengerpart totális kiábrándultság, különösen Mamaia, és talán csak Eforie emelkedett tavalyhoz képest” – mondta a Turizmus.com-nak Lucian Boronea, az ANAT igazgatótanácsának tagja, az Accent Travel & Events vezetője.

A szakember úgy véli, a visszaesés egyik fő oka a parkolási díj, a másik pedig a szállodatulajdonosok hozzáállása a nyitvatartáshoz.

„Amúgy is nagy mértékben megemelkedtek az árak, de a város bevezette a parkolási díjat, ha valaki egy hétre érkezik, akkor ezért külön 700 lejt (kb. 55.000 Ft.) fizet. A szállodások pedig sehogy sem akarják megérteni, hogy a szezon nem június-július-augusztus, hanem létezik elő- és utószezon is, ráadásul újabban ráhajtottak a hétvégi vendégekre, mert akkor három nap alatt kaszálnak, és úgymond nem éri meg nekik az egyhetes nyaralókkal foglalkozni. Három hónapra pedig képtelenség szakképzett alkalmazottakat hozni, lásd ellenpéldának Törökországot, ahol a szezon nyolchónapos.”

Tény, a hétvégesdi már egy jó ideje fekszik a román tengerparti szállodák egy részének. Constantin Dumitraşcu, a Mamaia Utazási Iroda korábbi vezetője az adevarul.ro-nak nyilatkozva elmondta, hogy Mamaia már rég nem egy üdülőhely, hanem a megyeszékhely Constanţa észak-keleti kerülete, és a problémák a 2000-es évektől jelentkeztek, mikor a szállodások inkább vadászták a hétvégére érkezőket, mint az egyhetes, tíznapos nyaralókat.

„Két szállodatulajdonosnak ajánlottam, hogy hozok ötven észak-európai vendéget, és mit válaszoltak? Hogy ők ötven északiért nem tartják nyitva a hotelt, mert egy hétvégén simán lekopaszítják a bukarestieket, és ebből fedezik a költségeiket.”

Mamaiában a szállodások nem szeretik az egyhetes, tíznapos nyaralókat, inkább a hétvégére érkezőkre vadásznak

Fotó: facebook.com/pages/Mamaia-Constanta-Romania

A visszaesés okát Vergil Chiţac, Constanţa polgármestere teljesen másban látja. A közelmúltban a Szövetség a Turizmusért (Alianţa pentru Turism) által szervezett nyilvános vitában kijelentette, hogy Mamaia a túlépítkezés áldozata. Emlékeztetett, hogy 1989–1990 között 12.000 szállodai ágy volt az üdülőben, most 25.000, és nem számítja bele a panelekben legálisan-illegálisan kiadott lakásokat. „1989-ben Mamaián 70 hektár zöldövezet volt, most 10, és a parkolóhelyek száma itt 7-8 ezer, vagyis messze elégtelen, bármit is teszünk, képtelenek vagyunk parkolóhelyet biztosítani a turistáknak.” Majd hozzátette, aki járt Mamaián látta, hogy ez az építkezési fejlődés tulajdonképpen visszafejlődést jelent, az ellenőrzés nélküli szállodaépítkezések Mamaia kárára történtek meg.

Az üdülőhelyen korlátozott számú parkolóhellyel hatvan szálloda rendelkezik, és a polgármester megígérte még júniusban, hogy éjféltől reggel 8 óráig eltörlik a parkolási díjat, ám a rendelettervezet végül elbukott az önkormányzati szavazáson.

A jelek szerint a kormányzati sikernek elkönyvelt partszélesítés sem hozta meg a hozzá fűzött reményeket. Tavaly, a beruházással 50 hektárral bővült a strandolásra alkalmas homokos partszakasz, ám a turisták fanyalogtak, mert a víz a korábbiakhoz képest hirtelen mélyült, és megnőtt a távolság a nyugágyak és a tenger között. Ráadásul az elmúlt télen a viharok során a tenger máris lecsípett egy körülbelül kétméteres csíkot a partból, helyenként pedig méteres homokdűnék alakultak ki, és az erózió megállíthatatlannak tűnik.

Mivel augusztus 15. (Nagyboldogasszony napja) Romániában munkaszüneti nap, a hosszú hétvége valódi aranybánya lesz az erre szakosodott szálláshelyek, vendéglők számára.