Már 9100 kilométeren biciklizhetünk biztonságosan

Forrás: MTI

 2019. október 05. 20:09

Magyarországon 2010 óta mintegy 1250 kilométer kerékpáros útvonal jött létre, így már 9100 kilométeren közlekedhetnek biztonságosan a biciklisek.

Erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára beszélt pénteken sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás elmondta: ebből 4000 kilométer önálló kerékpárút, 5100 kilométer pedig kerékpározásra kijelölt út, például erdészeti út, árvízvédelmi töltés vagy kis forgalmú utca.

Csak a Széchenyi2020 program keretében, 2014 és 2020 között, mintegy 200 milliárd forint értékben 2100 kilométer kerékpárút épül, illetve további 2100 kilométer lesz kijelölve a kerékpárosok részére.

A kerékpáros fejlesztések szoros összefüggésben vannak a turizmussal, így egyben gazdaságfejlesztési célokat is szolgálnak – mutatott rá. Példaként a Balatoni Bringakör komplex felújítását említette, amelynek keretében idén 42 kilométeren, 14 települést érintve, 670 millió forintos fejlesztést végeznek, és a Tisza-tó körbekerékpározását lehetővé tevő, 4,2 milliárdos fejlesztést, amelynek keretében négy híd is épül.

Szeptember 17-én helyére emelték a kerékpáros Tisza híd egyik utolsó elemét

Fotó: MTI  / Czeglédi Zsolt

Kitért arra is, hogy Magyarországon évente mintegy 400 ezer kerékpárt gyártanak, ezek 40 százaléka elektromos rásegítésű, amivel az ország Európa élvonalában van, Németország és Hollandia után a harmadik az ilyen típusú járművek gyártásában. A hazai kerékpáriparban több mint 1500 ember dolgozik.

 

Kerékpárral 7 határon át

Az ITM idén mintegy 70, a határokon átnyúló kerékpáros túra megszervezését támogatta, támogatja. A Kerékpárral 7 határon át program az államtitkár szerint nemcsak turisztikai és egészségmegőrzési célokat szolgál, hanem erősíti a nemzeti összetartozást is. Kiemelte továbbá a kerékpárosbarát munkahely és kerékpárosbarát település pályázatot, figyelmeztetve, hogy a benyújtási határidő október 25-én lejár.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint 2020 különleges év lesz a magyar kerékpározás történetében, ugyanis soha nem látott mértékű fejlesztéseket adnak át.

Az események közül kiemelte, hogy a jövő év első felében Magyarországról rajtol a Giro d'Italia, a világ egyik legnagyobb kerékpáros körversenye, amit sok száz millióan követnek, ezért hatalmas lehetőség Magyarországnak, hogy megmutassa magát a világnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 2013 és 2018 között 25 százalékkal nőtt az autós forgalom. Az európai nagyvárosokban már az a trend, hogy növelik a forgalomcsillapított területek nagyságát, próbálják rávenni az embereket arra, hogy kerékpárral, rollerrel, különböző elektromos eszközökkel járjanak munkába. Ehhez a nemzetközi trendhez csatlakozni kell – hangsúlyozta.