Már Budapest és Esztergom között is emeletes vonat közlekedik

Forrás: turizmus.com

 2021. november 02. 10:18

November 2-án újabb KISS állt forgalomba, így munkanapokon már a Budapest–Esztergom vasútvonalon is találkozhatnak az utasok az új emeletes motorvonattal. Vác, Cegléd és Újszász felé már 15, így összesen 16 új jármű közlekedik ezen a négy elővárosi vonalon.

A MÁV-START KISS motorvonatai nagy népszerűségnek örvendenek az elővárosi térségben. A 600 ülőhelyes motorvonatok közül a váci vonalon már tíz, a ceglédin négy, Budapest–Újszász–Szolnok vonalon egy KISS szerelvénnyel találkozhatnak az utasok.

November 2-án pedig az esztergomi vasútvonalon is forgalomba állt az első emeletes vonat. Az új szerelvény munkanapokon 4:40-kor indul a Nyugati pályaudvarról Esztergomba, ahova 5:55-kor fut be S72-es vonatként – közölte a vasúttársaság. A reggeli csúcsidőben a vonal legkihasználtabb G72-es járatán közlekedik a KISS, Esztergomból 6:05-kor indul és 7:09-kor érkezik a Nyugatiba. Munkanapokon délutánonként ez a szerelvény a ceglédi vonalon szállítja az ingázókat a Nyugatiból 15:03-kor és 18:33-kor induló Z50-eseken, így mostantól minden hétköznap ott is öt KISS lesz forgalomban.

Az új emeletes motorvonat nagyobb kapacitása és több ajtaja gyorsabb utasáramlást tesz lehetővé

Fotó: MÁV

A Pilisi-medence lakossága dinamikusan nő, egyre többen ingáznak napi szinten a fővárosba. Az esztergomi vonal teljes körű felújítását követően mintegy ötszörösére nőtt a vasutat használók száma: 2019-ben már 4,9 millióan, míg 2020-ban a pandémiás helyzet miatt 3,2 millióan utaztak ezen a vonalon, ahol munkanapokon, a legsűrűbben lakott, Piliscsaba és Budapest közötti szakaszon mintegy 144 személyszállító vonat közlekedik, ez a 6. legnagyobb napi járatszám az elővárosi vonalak sorában.

Az idei év első kilenc hónapjában már 2,5 millió utast regisztrált a MÁV-START, ez a hazai vasúti hálózaton messze a legnagyobb arányú forgalomnövekedés. A reggeli csúcsidőben 4-5 ezren utaznak ezen a vonalon Budapest felé.Az új emeletes motorvonat nagyobb kapacitása és több ajtaja gyorsabb utasáramlást tesz lehetővé, mely a reggeli csúcsidőszakban jobb menetrendszerűséget, a jelenleginél is jobb pontosságot biztosíthat.

Az új szerelvények folyamatos forgalomba állásával egyre több vonalon és egyre több járatban jelennek meg a KISS motorvonatok.