Már a harmadik segélycsomagot kapja a TUI

Forrás: turizmus.com

 2020. december 07. 11:22

Az újabb, 1,8 milliárd eurónyi mentőöv nagy része kormányzati forrásokból, vagyis a német adófizetők pénzéből származik.

A mostani segélycsomag része többek között egy kormányzati garancia, ami felszabadít 400 millió euró fedezetet, egy 200 millió eurós hitelkeret és 700 millió eurónyi hibrid kötvény – írja a portfolio.hu.

Ez utóbbi magában foglal 420 millió eurónyi részre szóló opciós jogot, amelynek keretében mindössze 1 euróért lehet TUI-részvényt vásárolni, ami 80 százalékos diszkontot jelent a jelenlegi árhoz képest.

A hibrid kötvények nem tartalmaznak szavazati jogot, és a jövőbeli részvényesi tulajdonhányad is 25 százalékos plafonban van meghatározva a kormányzat számára.

Eddig 4,3 milliárd eurót kapott a társaság a talpon maradáshoz

Fotó: 123rf

Ez összességében már a harmadik segélycsomag, amit a TUI kapott a német államtól, hogy túlélje a koronavírus okozta válságot. A segítség eddig összesen 4,3 milliárd eurót tesz ki. A mostani segélycsomag egyik feltétele, hogy megtiltják a menedzsment bónuszokat és az osztalékot.

A társaság 500 millió eurónyi saját tőkét is bevon, amit részvényenként 1 euróért hajtana végre.

A társaság 300 millió eurónyit visszafizet a tartozásaiból, és nincs több lejáró hitele 2022 júliusáig, de ez egyelőre csak elodázza a problémák megoldását, hiszen a nettó adósság értéke továbbra is 3,8 milliárd eurót tesz ki. A TUI árfolyama idén 56 százalékkal esett.