Már a jegyek fele elkelt az Adria InterCitykre

Forrás: turizmus.com

 2024. május 19. 11:24

A MÁV-START egyik legnépszerűbb éjszakai járata, az Adria InterCity oly népszerűvé vált az elmúlt években, hogy idén két hónappal az elővételi jegyértékesítés indulása után már közel 7 ezer jegy fogyott el, amely a tavalyi összes jegyeladás, azaz a közel 14 ezer jegy felét teszi ki.

A június 18. és július vége között induló Adria IC-k foglaltsága a fekvőhelyes részben 90 százalék körüli, míg a hálókocsiknál ez az arány 65 százalékos. A kiemelkedő érdeklődésre való tekintettel a MÁV-START úgy döntött, hogy már a június 18-i indulástól tervezi plusz fekvőhelyes kocsi beállítását. A horvát tengerpartot Budapesttel összekötő járatunk szeptember 30-ig heti 3 alkalommal közlekedik háló-, fekvőhelyes és étkezőkocsival.Azok, akik a nyáron vonattal utaznának az Adriára, augusztusra vagy szeptemberre még akár kedvezményes jegyeket is találnak.

Egy-egy hosszabb utazás esetében is az éjszakai vonat választása a legzöldebb közlekedési lehetőség, a repülésnél lényegesen kisebb károsanyag-kibocsátással jár. A hosszabb távot áthidaló éjszakai járatok utasforgalmában is folyamatos növekedés tapasztalható, így történt ez a 2022-ben a The Guardian Európa 10 legszebb vasúti vonalon közlekedő járatok közé választott Adria InterCityvel is, amellyel tavaly már közel 14 ezren jutottak el Magyarországról Splitbe.

Az Adria InterCityvel rögtön Splitbe érkeznek a nyaralók

Fotó: MÁV-Start

Az Adria IC népszerűsége idén is töretlen: két hónappal az elővételi jegyértékesítés indulása után ezidáig már a tavalyi teljes szezon jegyfogyásának csaknem felét elérték, mintegy 7 ezer jegyet vásároltak az utasok. Az eladott jegyek felét már márciusban megvették, további harmadukat pedig áprilisban. A vonat közlekedésének első egy hónapjára szinte mindegyik Budapestről induló járat teltházas lett, ezért a kiemelkedő érdeklődésre való tekintettel mostantól plusz egy fekvőhelyes kocsiba vásárolhatnak jegyet az utasok, már az első indulástól kezdődően. Így a június 18. és július 14. közötti időszakban bővül a férőhelyek száma.

A legtöbb jegyet Budapest-Split viszonylatra, a hatszemélyes fekvőhelyes családi fülkékbe vásárolták. A foglalt helyek 45 százaléka a hatszemélyes, harmada a négyszemélyes fekvőkocsikba, míg negyede a hálókocsikba szól.

Az Adria InterCity mellett a MÁV-START idén is közlekedteti a Retró Istria expresszvonatot, amely Budapest és Koper, illetve Rijeka (Fiume) között közlekedik június 28-tól augusztus 31-ig naponta, mindkét célállomásra ülő-, fekvőhelyes és hálókocsival.

 

Rögtön Split központjába érkeznek a nyaralók

Az Adria InterCity Split központjába érkezik, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába. A 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, a járat minden kocsija légkondicionált, a fülkékben pedig konnektorok is találhatók.

Az Adria IC a Keleti pályaudvarról 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd a Dinári-hegységben a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe, ahová 9:49-kor érkezik. A vonat visszafelé Splitből 17:54-kor indul, Budapestre másnap 9:35-re érkezik. Az Adria IC-re Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet felszállni, illetve hazafelé leszállni.

A családoknak, baráti társaságoknak a fekvőhelyes kocsik 4 vagy 6 ágyas fülkéit ajánlják, míg a párokat és a kisebb családokat az 1-3 ágyas hálókocsi-fülkék várják. Este ásványvízzel, reggel pedig meleg itallal és reggelivel várják az utasokat – a hálókocsiban utazók többféle reggeli menü közül választhatnak, melyet az étkezőkocsiban is elfogyaszthatnak. Az étkezőkocsiban forinttal, euróval, bankkártyával, valamint Magyarország területén valamennyi SZÉP-kártyával is lehet fizetni.

A hat- és négyágyas fekvőhelyes kocsikba személyenként 49 eurótól, az egy-, két- és háromágyas hálókocsi-fülkékbe már 88 eurótól foglalhatók jegyek. Külön kedvezményeket kínál a MÁV-START a családok számára, a 6-15 éves korú gyerekeknek igénybe vehető, 30 eurótól elérhető gyerekjegyekkel.

Az Adria InterCity hálókocsijában utazó utasok a Keleti pályaudvaron igénybe vehetik a Prémium várót is.