Már a légi forgalmat veszélyeztetik a drónok

Forrás: turizmus.com

 2018. november 22. 15:53

A HungaroControl vezérigazgatója szerint a drónok veszélyeztetik a légi közlekedést, felderíthetetlenek és irányíthatatlanok.

A pilóta nélküli járművek száma a világon 6-7 éven belül 10 millióra emelkedhet. Magyarországon 2020-ra a drónos repülések száma elérheti a 30 ezret, ennyi kereskedelmi légi járat közlekedik ma naponta Európában. Ezért is kezdeményezte a HungaroControl egy szakmai konferencia összehívását mondta Szepessy Kornél. A világ vezető államai 60 milliárd dollárt fektetnek az iparágba, Magyarországon 2025-re 72 milliárd forint bevétele származhat az iparágnak.

A HungaroConrol célja a szabályozott integrálás és az, hogy a magyar szolgáltató megkerülhetetlen legyen ebben az iparágban. Ezért indultak el egy uniós pályázaton, amelyek a drónok repülését menedzseli. Ennek részeként már elkészült, de jogi szabályozás hiányában még nem működik egy honlap, ami amellett, hogy a drónok regisztrálására szolgál, képes meteorológiai és légtérhasználati információkkal is ellátni a felhasználókat.

A drónok szabályozott integrálása a cél

Fotó: unsplash.com

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a drónok felhasználását a kormány kiemelten kezeli, mivel a honvédség és a rendőrség mellett olyan magyar vállalatok is érdeklődnek a technológia iránt, mint a Magyar Posta. A jövő azoké az egymással kommunikáló, egymás mozgására reagáló eszközöké, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül is működni. Ezzel kapcsolatban Magyarországon jelentős tudás halmozódott fel, ezért együtt kell dolgozni azért, hogy a szabályozás támogassa a drónok innovációját, de ne jelentsen veszélyt a légiforgalom biztonságára.