Már egymillióan utaztak idén a balatoni hajókon és kompokon

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. július 23. 11:57

A 176. hajózási szezonban július közepéig már egymillió utast szállítottak a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) személyhajói és kompjai. A társaság a rekord utasszámot két héttel korábban érte el, mint tavaly.

Az állami többségi tulajdonban lévő Bahart Szántód és Tihany között közlekedő kompszolgáltatása július 3-ig félmillió utast szállított. Az év eddigi legforgalmasabb napja július 16-a volt, amikor a 4 komppal több mint 16 ezren utaztak, a Balaton két partja között szállított kerékpárok száma pedig 22 százalékos emelkedést mutat az előző évhez képest.

A cég személyhajóin az utasok száma július 21-én átlépte a 305 ezer főt, ami 87 ezer utassal több az egy évvel korábbinál. A legkedveltebb a Fonyód–Badacsony (80 ezer utas) és a Siófok–Balatonfüred–Tihany (88 ezer utas) útvonal.

A Bahart séta- és esti programhajóit eddig összesen több mint 70 ezren választották, a siófoki, keszthelyi és balatonfüredi séta- és nosztalgiahajók mellett a bulihajók voltak a legnépszerűbbek – közölte a társaság.

A Csobánc nosztalgiahajó a Tihanyi-félszigetnél

Fotó: Bahart

A hajótársaság a jegyvásárláshoz az idén májusban elindított online jegyértékesítést ajánlja, közlése szerint az új szolgáltatás bevezetése óta közel 15 ezer jegyet adtak el online.

Veigl Gábor vezérigazgató korábban elmondta, a 75 százalékban állami tulajdonban, 25 százalékban 21 tóparti önkormányzat kezében lévő, mintegy 11 milliárd forint alaptőkéjű Bahart a tavalyi évet közel 4 milliárd forintos forgalommal, és kiemelkedő adózás előtti eredménnyel zárta. "Idén az árbevétel várhatóan meg fogja haladni a 4 milliárd forintot, hiszen a jelek szerint a három fő ágazatunk, a komp, a menetrendi hajózás, és a vitorláskikötő ágazat is erősebben teljesíthet, mint tavaly" – idézi a cégvezetőt az MTI.

Augusztus 28-ig az első komp Szántódrévből 6:40-kor, az utolsó 23.20-kor indul. Tihanyrévből reggel az első 7.00 órakor indul, az utolsó pedig 23.40-kor hagyja el a kikötőt. Napközben a kompok a forgalom függvényében folyamatosan járnak a két part között.