Már idén nyáron dróntaxizhatunk

Forrás: utajovobe.eu

 2017. február 16. 14:54

Igaz, egyelőre nem itthon, hanem Dubaiban, a hír azonban jól mutatja, hogyan változik a világ és a közlekedés. Elképzelhető, hogy hamarosan a pilóta nélküli légközlekedés is elterjed?

Akár már a nyár közepén is elérhető lesz Dubaiban a dróntaxizás, számolt be a közlekedési hatóság vezetője, Matar al-Tajer a World Government Summit nonprofit szervezet dubaji találkozóján.

A kínaiak már tavaly arról adtak hírt, miszerint a Dubaiban is használandó dróntaxival annyira eredményesek a kísérleteik, hogy az autonóm repülő eszközzel rövidesen bekapcsolódhatnak a "hétköznapi" forgalomba -  írta az utajovobe.hu. Nemsokkal ezután az amerikaiak is arról számoltak be, hogy hasonló eszközzel rukkolnának elő a piacon. Önrepülő légitaxikkal javítanának a városi, azaz a "földi" közlekedés leterheltségén.

A dróntaxiké a jövő?

Fotó: World Government Summit

A kvadkopterekkel kísérletező Airbus, akár csak a kínai Ehang, az Uberhez hasonló modellt talált ki a légitaxizáshoz. Terveik szerint egy okostelefonos appal lehet fuvart rendelni, majd megadni a célállomást, hogy az utast oda vigye, pontosabban röptesse. A szolgáltatást bárki igénybe veheti.

Az arab országban bevezetésre kerülő jármű akár 160 km/h sebességgel is képes haladni, és félórát bír ki egy töltéssel a levegőben, ezalatt pedig 50 km-t tud megtenni.

Ahogy Matat al-Tajer nyilatkozott, a dróntaxi már nemcsak kiállítási tárgy és kuriózum, nem a jövő, hanem nagyon is a jelen, mely a közlekedés szerves részét képezi.