Már Pécsen is elérhető a közösségi robogó

Forrás: MTI

 2019. június 21. 20:45

Elindította elektromos robogókra épülő közösségi közlekedési rendszerét Pécsen is a Blinkee.city Kft., a szolgáltatás bevezetését az E.ON Hungária Zrt. támogatja..

Őri László, Pécs alpolgármester a rendszer pénteki pécsi bemutatóján hangsúlyozta: a blinkee.city és a napokban indult e-közbringa rendszer is olyan projekt, amely egybeesik a város elképzeléseivel, hogy Pécs 2022-ben Európa Zöld Fővárosa lehessen.

A pécsi rendszerbe kezdetben 20 robogót állítanak be. A 3,1 kilowatt teljesítményű, 60-70 kilométer megtételére alkalmas robogókat olyan 16 éven felüliek vezethetik, akik rendelkeznek 6 hónapnál régebbi jogosítvánnyal, és használják a robogók felszereltségéhez tartozó bukósisakokat.

A blinkee.city állomás nélküli elektromosrobogó-megosztó rendszer 2017-ben indult el Lengyelországban, 2018-ban már további három országban vezették be, köztük Magyarországon 50 járművel. Az E.ON közlése szerint a budapesti rendszer sikere meghaladta előzetes elképzeléseiket; naponta átlagosan egy robogót 7 alkalommal bérelnek ki, jelenleg már 150 robogó szolgál a budapesti flottában.

Könnyű vezetni

Fotó: Blinkee.ctiy

Pécs esetében azt remélik, hogy már a kezdetekben napi 3-4 bérlés jut egy robogóra. Az E.ON egy éven belül két további magyarországi városban szeretne terjeszkedni a robogókkal, két év múlva pedig összesen öt városban működtetnék a szolgáltatást.