Már több ezren váltottak jegyet az Adria IC-re

Forrás: turizmus.com

 2021. július 20. 16:43

Eddig háromezernél is több jegyet váltottak a július 2. óta közlekedő Adria InterCity-re. Az első vonaton 95 százalékos kihasználtsággal futottak a hálókocsik, és a teljes vonat kétharmada telt meg.

A légkondicionált fekvő- és hálókocsikkal, valamint a teljes szakaszon étkezőkocsival Splitig közlekedő Adria éjszakai vonat népszerűsége felülmúlja a MÁV-START előzetes várakozásait. Az érdeklődés nagy, naponta 50-100 helyet foglalnak az utasok. Az előzetes foglalási adatokból jól látszik, hogy főként a hétvégi napokon induló vonatok a népszerűek, több olyan júliusi és augusztusi járat is van, ahol a hálókocsihelyek foglaltsága már most 80-90 százalék közötti, azonban fekvőhelyes jegyek továbbra is elérhetőek még.

Az éjszakai vonatra a MÁV online jegyvásárlási felületén, a megújult ELVIRÁN keresztül is megvásárolhatók a menetjegyek. A jegyvásárlás folyamata egyszerűsödött, most először a háló- és fekvőhelyes kocsikra szóló jegyek is megválthatók, a felnőttjegyek 48 eurótól.

Fontos újdonság, hogy az egyre több országba elérhető START Európa ajánlatoknál megszokott, 5 eurós gyermekjegyek már az Adria IC-n is megvásárolhatók. Az új lehetőséggel a 6 és 14 év közötti gyermekekkel utazók élhetnek, vonatonként korlátozott számban, a 6 és 4 ágyas fekvőkocsiban, illetve 3 ágyas hálókocsi foglalása esetén. Az 5 eurós gyermekjegy Budapesttől a tengerig és vissza is igénybe vehető a rendelkezésre álló készlet erejéig.

Az Adria IC a teljes vonalon étkezőkocsival közlekedik

Fotó: MÁV

Az Adria InterCity Budapestről Splitbe keddenként, péntekenként és vasárnaponként, míg visszafelé szerdánként, szombatonként és hétfőnként közlekedik, menetideje 14 óra, a vonat az út nagy részét éjszaka teszi meg. A járat Budapestről 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd Zágrábot elhagyva vág neki a Dinári-hegységnek, ahol a tengerszint felett közel 500 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe 8:46-kor érkezik. Visszafelé Splitből a vonat 18:28-kor indul, Budapestre másnap 9:35-re érkezik.

 

Az Istria Expressz augusztus 28-áig közlekedik

Az Istria expresszvonat szintén az Adriához, a szlovén tengerpartra, Koperbe jár naponta, valamint közvetlen ülő- és hálókocsikkal a Kvarner-öböl mellé, Fiumébe (Rijekába) közlekedik. A vonat augusztus 28-áig naponta 20:35-kor indul a budapesti Déli pályaudvarról Veszprém, Zalaegerszeg, Maribor, Ljubljanán keresztül Koperba és közvetlen ülő- és hálókocsikkal Rijekába. Koperba reggel 8:33-kor; Rijekába délelőtt 9:27-kor érkezik.