Márciusban jön az UP

Szerző: Horváth Ágnes

 2014. január 22. 14:05

Ez nem fapados és nem is önálló légitársaság, hanem az El Al új márkája – hangsúlyozta Váradi János, az El Al magyarországi igazgatója az új izraeli fuvarozó, az UP by El Al koncepcióját bemutató január 22-i prezentáción.

A március végén Budapesten (is) debütáló cég heti 11 járattal (a péntek délutántól szombat estig tartó shabbatot kivéve naponta két útvonallal) egészíti ki az El Al járait.

Az UP első gépe február elején érkezik meg Tel Avivbe, majd folyamatosan készülnek el az egyedi festésű repülőgépek a márciusi indulásra.  A Boeing 737-800-as típusú gépek 180 férőhelyet kínálnak, két osztályos – economy és economy plus – elrendezésben, és a jegyeket basic és smart kategóriában lehet megvásárolni, így az utas csak azokért a szolgáltatásokért fizet, amelyeket valóban igénybe vesz. A basic tarifa nem tartalmaz feladott poggyászt, víz kivételével fedélzeti ellátást és nem módosítható, míg a smart jóval rugalmasabb feltételeket és teljes körű szolgáltatást (a Tel Avivi repülőtéren lounge-használatot is) magában foglal.

 

A járatok Tel Avivból reggel 7 órakor indulnak, 9.35-kor érkeznek Budapestre, majd 50 perces fordulóidő után indulnak vissza Izraelbe, ahol délután fél 3-kor landolnak. Visszafele este fél 9-kor szállnak fel a gépek és fél 11-re érnek Budapestre, ahonnan néhány perccel éjfél előtt szállnak fel, hogy hajnali 4 órakor landoljanak a Ben Gurion repülőtér kifutópályáján.

Az új brand menetrendje a csoportok számára is kedvező, hiszen az esti hazautazással gyakorlatilag nyernek egy extra napot – magyarázza Váradi János. Az utazási irodáknak kétféle konstrukciót kínálnak a csoportos foglalásra, a committed szigorú fizetési és egyéb feltételeket tartalmaz, míg az ad-hoc nagyobb szabadságot és módosítási lehetőséget kínál.

A járatokra a check-in történhet mobiltelefonon, neten vagy a reptéri kioszkokban térítésmentesen, a törzsutasok és VIP-utasok a repülőtéri pultokhoz is fordulhatnak, utóbbi szolgáltatás azonban a „basic” utasok számára 10 dolláros felárral jár.

Az UP-ra a jegyek a légitársaság weboldalán, az EL Al csatornáin és a GDS-eken keresztül foglalhatóak.

2013-ban az El Al Budapest-Tel Aviv járata (a főszezonban hetente egyszer Jumboval közlekedve) 74 ezer utast szállított, köztük 11 ezer magyart, míg az izraeli határőrség adatai szerint 14 570 honfitársunk érkezett az országba. Az UP prezentációján részt vevő Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete azonban nem csupán a hozzánk érkezők számát bővítené, hanem jelentősen növelné a hazájába irányuló magyar turistaforgalmat. „Izraelt legalább egyszer az életben mindenkinek látnia kell, hiszen az ország minden érdeklődési kör számára tartogat valamit – legyen szó vallási, családos, üzleti turizmusról vagy szórakozásról. És az is sokat elmond a két ország közötti forgalomról, hogy Budapest egyike az UP első hat célállomásának” – fogalmaz a diplomata, aki fiatal korában maga is dolgozott stewart-ként az El Al kötelékében.