Ennyi lesz márciustól a Budapest-bérlet ára

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. január 30. 09:37

Hétfőn bejelentették, hogy nemcsak hogy megmarad a Budapest-bérlet, de a megyei és az országbérletek Budapesten való elfogadásával összefüggésben még csökkentik is az árát: márciustól a teljes árú bérletek 8950 forintba kerülnek majd.
Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn megállapodott a Budapest-bérlet sorsáról. Március 1. után is érvényes marad a Budapest-bérlet minden városon belüli közösségi közlekedési szolgáltatóra, ráadásul még csökkentik is az árát, tíz év után először: 9500 helyett 8950 forintba kerül majd. Ezzel egyidejűleg a BKK elfogadja majd a Pest vármegyére váltott, illetve az országbérleteket is.

Lázár János elmondta, hogy az agglomerációból ingázók is jól járnak így, mert 75 ezer felnőttnek mintegy 10 ezer forinttal, 85 ezer nagydiáknak pedig mintegy 3500 forinttal kerül majd kevesebbe a közlekedés havonta.
Az agglomerációban élő kisdiákok azért nyernek, mert 14 éves kor alatt teljesen ingyenessé válik a közlekedésük, továbbá 200 ezer budapesti nagydiák 3450 forint helyett ezentúl 945 forintért utazhat havonta - sorolta.

Ugyancsak nyer a megállapodás nyomán 350 ezer budapesti felnőtt, akik egyetlen vármegyebérlettel ezentúl a városban és annak határain kívül is utazhatnak - fűzte hozzá. Az új megállapodás igazságosabb, mint a régi, mert nem ad kevesebbet a közösből, azoknak sem, akik vidékről a fővárosba és a fővárosban utaznak - vélekedett.

Karácsony Gergely hozzátette, hogy a 14 éven aluliak és a regisztrált álláskeresők számára továbbra is ingyenes a közösségi közlekedés Budapesten. Hangsúlyozta: "A budapestiek duplán jól járnak. Az egyszerűbb és olcsóbb bérletvásárlással az agglomerációból érkezők közül többen választják majd a közösségi közlekedést az autó helyett."
(Borítókép: BKK)