Másfél hónapra újra lezárják a kiskörei Tisza-hidat

Forrás: turizmus.com

 2019. március 19. 10:50

Hamarosan újra lezárják a forgalom elől Magyarország egyetlen vegyes használatú közúti és vasúti átkelőjét, a kiskörei Tisza-hidat.

Március 27-én ismét lezárják a közúti forgalom elől a hidat a felújítás május 14-ei befejezéséig; a vasúti közlekedést érintő korlátozások továbbra is érvényben maradnak a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon - tájékoztatott közös közleményben a MÉV, a Volánbusz és a Magyar Közút.

A Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei oldalán a téli üzemeltetési időszakot követően ismét útzár lesz március 27-től május 14-ig.

A vágányzár által érintett vonalszakasz

Fotó: MÁV

A Heves és Pusztataskony között autózók terelőúton, a 3213–33–3216-os számú utakon keresztül közlekedhetnek majd, és Kisköre, Tiszanána, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló, a tiszafüredi Tisza-híd, Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs, Abádszalók érintésével juthatnak át Pusztataskonyra.

A tavalyi évhez hasonlóan a szakemberek biztosítják a kisbuszos közlekedés lehetőségét az árvízvédelmi gátúton, a forgalom váltott irányokban, jelzőlámpás irányítás mellett haladhat majd.

Ráfért már a felújítás

Fotó: Gál Lajos / wikimedia

A közlekedők a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon keresztül tájékozódhatnak az ajánlott kerülőútvonalról és az ahhoz kapcsolódó forgalmi helyzetről.

A vonatpótló buszok a közúti lezárás miatt március 27-től ismét a kiskörei erőmű hídján és a töltéseken lévő árvízvédelmi utakon közlekednek (korábbi útvonaluknak megfelelően), de ez a menetrendjüket nem érinti.

A Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon továbbra is módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Kisköre és Abádszalók között pótlóbuszok szállítják az utasokat május 14-ig.

A híd lezárása miatt az országos autóbuszjáratok Kisköre és Abádszalók között kerülő útvonalon közlekednek. A két település közötti gyors eljutás, valamint az országos járatokhoz való csatlakozás biztosítása érdekében a VOLÁNBUSZ 11 midibuszos járatpárt közlekedtet a kiskörei erőmű hídján. A társaság a Kisköre, Erőmű megállóhelyen, illetve az abádszalóki autóbusz-állomáson biztosít csatlakozást a közlekedési központok országos és regionális járataihoz.

Háttérinformáció:

A további állapotromlás és a vasúti forgalom végleges kizárásának megelőzése érdekében a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködési megállapodás keretében biztosít forrást a híd felújítási és karbantartási munkáira. A részleges rekonstrukcióval a híd élettartama, használati ideje jelentősen meghosszabbítható.

A korszerűsítés egyebek között kiterjed a szerkezeti elem cseréjére, a vasbeton közúti pályalemez és a vasúti pálya felújítására, a sín- és a közúti dilatációs szerkezetek beépítésére és javítására, a korrózióvédelmi bevonat helyreállítására, valamint a hídhoz csatlakozó közút útburkolatának, útpadkájának és vezetőkorlátjának felújítására. A beavatkozás eredményeként megszűnik a vasúti forgalomban bevezetett 20 km/órás sebességkorlátozás, a megengedett sebesség 40 km/órára változik.