Másfél millióan választották télen Ausztriát

Forrás: turizmus.com

 2015. október 30. 11:50

A 2014/2015-ös téli szezonban összesen 1 548 588 üdülővendég érkezett Stájerországba, ami 3 százalékos növekedést jelent az elmúlt évhez képest.

 

Az itt eltöltött 5 240 677 vendégéjszakák száma pedig 2,2 százalékkal emelkedett a 2013/2014-es téli szezonhoz képest annak ellenére, hogy az időjárás kedvezőtlenül indult, és decemberben még enyhék voltak nappalok, derül ki a Stájerországi Turisztikai Hivatal adataiból. Fél millió magyar rendszeresen hódol a téli sportoknak, közülük minden hatodik, 75 000 utazó Ausztria fehér tartományát közelsége mellett a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a kiváló sípályák és a megfizethető árak miatt választja. Ők 308 000 vendégéjszakát töltöttek Stájerországban, vagyis átlagosan 5 napot.

 

Minden harmadik utazás Magyarországról német nyelvterületre (Németországba, Ausztriába vagy Svájcba) irányul, a külföldi turisztikai célú utazások legnépszerűbb célpontja a magyarok körében Ausztria mind a nyári, mind a téli hónapokban. Ausztrián belül is a legkedveltebb Stájerország, hiszen az ausztriai magyar vendégéjszakák 25,8%-át, a vendégérkezések 21,9%-át itt regisztrálják. A térség híres osztrák magyar kapcsolatairól, hiszen több mint 30 évvel ezelőtt került sor a magyar síoktatók első hivatalos továbbképzésére Murau régióban. Ezt követően egyre több turista és befektető fedezte fel magának Stájerországot. Emellett Magas-Stájerország a síelés bölcsője is, hiszen 1892-ben Stuhleckre 1782 méter magasságából történt az első túralesiklás.

A stájer utaztatók leleménye kifogyhatatlan: minden évben egyre több újdonsággal lepik meg a síelőket és a csupán téli kirándulásra útnak indulókat - ezekről számoltak be csütörtökön, igazi hütte hangulatot teremtve a Szent István téren.

Erich Neuhold, a Stájer Turisztikai Hivatal vezetője, Margot Bachbauer - sokak jó ismerőse, a hivatal munkatársa - Claudia Fischer, Petra Moscher, Mathias Schattleitner és Bernhard Michelitsch, a különböző stájer régiók képviselői egymás után számoltak be a várható programokról, eseményekről, árakról és kedvezményekről.

Bár még messze az igazi tél, a főszezon – amelyet majd december 4-én nagyszabású partival ünnepelnek, de előtte még az újbor ünnepe jön – a szakemberek már javában készülnek az idei meglepetésekre a téli sport szerelmeseinek.

A stájer régió készül a speciális téli olimpiai játékokra, illetve annak 2016-os felvezetésére., amelyen a magyar nemzeti csapat is részt vesz. A speciális olimpiát a Kennedy család és Arnold Schwarznegger teljes mellszélességgel támogatja.
A sípályák száma idén is bővült, újdonság a Hová lett a tavalyi hó? akció. E kérdésre ma már    nemcsak költői választ adnak – tárolták ugyanis tavasszal, egészen az idei szezonig, amikor is lecsúszhatunk rajta. Turracher Höhe 16 millió eurót ruházott be a síterület bővítésébe. Elkészült a Schafalmbahn nevű felvonó – védőponyvás tetővel és ülésfűtéssel - és három új lesiklóhely, összesen 4 kilométernyi lesiklópálya.

A látványos freestyle sí és snowboard VB évében - még idén – Kreischberg egy új, profi téli szórakoztató parkot ajánl látogatóinak. A Tonnerhütte gazdagabb lett egy téli sport attrakcióval: a szánkót most már nem kell nagy fáradtsággal felvonszolnunk a hegyen, hogy újra lecsússzunk, hanem a kényelmes felvonót használhatjuk. Speciálisan átépített, bevizsgált és biztonságos szánkókat lehet itt kölcsönözni.ű

A szállodák nem annyira számban, mint inkább minőségben akarnak feljebb emelkedni.
Az idén sem kevésbé fontosak a síelés melletti és utáni programok: a borozás és grillezés a hóban ugyanolyan izgalmasnak ígérkezik, mint az Alpok legmagasabb helyén megnyíló biopiacon való böngészés. A termálfürdők meglátogatása ugyancsak nem hiányozhat a kínálatból. A téli túrázást, kirándulást sítalpakon legalább olyan sportos időtöltésnek ítélik, mint a síugrást és lesiklást.

Kísérőknek ideális programnak ígérkezik a téli sportok múzeumának meglátogatása.
A hütték kínálatában ezúttal is kulcsszerepet játszanak a hagyományos osztrák ételalapanyagok és italok, az alma, a tök, a sültgesztenye, a bor, a híres murai sör, és a snapsz.

Az árak alig, vagy csak kevéssé emelkedtek, és számos kedvezményt nyújtanak a gyerekkel érkezőknek. Újdonság, hogy egyes síbérletek esetében csak az az idő számít bele a kártyahasználatba, amennyi időt valaki a sípályákon tölt. Sok a gyerekkedvezmény és akad olyan sípálya is, ahol ingyen lehet sítalpakra pattanni.
Közben a stájer városok már készülnek az adventi vásárokra, amelyek megtekintése kihagyhatatlan, ha valaki ebben a régióban jár.

Az aktív pihenést szeretjük

A magyar utazók többsége télen az aktív kikapcsolódást választja, így elsősorban kirándulni, túrázni, síelni és snowboardozni, várost nézni mennek Ausztriába, melyre Stájerország négy tartománya is, Magas-Stájerország, Murtal, Ausseerland-Salzkammergut és Schladming-Dachstein kiválóan alkalmas. Csupán ezekben a régiókban az idei szezonban majd 40 program közül válogathatnak fiatalok és családosok, sportolni vágyók vagy épp az adventi vásárokra látogatók. A régió változatos programjai azoknak is lehetőséget biztosítanak alternatív kikapcsolódásra, akik nem tudnak síelni vagy épp snowboardozni, hiszen a szánkózás, sífutás, korcsolyázás, lovasszánozás mind szerepel a régiók programtárában.

 

Így utazunk télen

Átlagosan naponta 145 eurót, vagyis körülbelül 45 000 forintot költ el egy magyar látogató a térségben, melyben mind az étkezés, a szállás és a síbérlet is benne van. A foglalások egyre nagyobb százalékban online történnek, a végső döntést a vendégek azok alapján hozzák meg, hogy a környéken milyen egyéb programokra, így gasztronómiai feltöltődésre, túrázásra, vásárlásra van lehetőség. A legnépszerűbb időszak egyértelműen a december végi két ünnep közötti szünidő, hiszen többségében 40 év körüli családosok töltődnek fel Stájerországban. Az ezt követő, január és március közötti időszak elsődleges látogatói a főként téli sportokért rajongó fiatalabb célközönség, ekkor számos versenyt, világbajnokságot is szerveznek. A vendégek körülbelül 77%-a szezonról szezonra visszatér Stájerországba, hogy itt töltsék téli üdülésüket.

 

Nem csak a turistáknak

A térségben csak idén 135 millió euró értékben hajtanak végre fejlesztéseket, melyek között több sípálya felújítása, éttermek modernizálása, hóágyúk beszerzése is szerepel. A beruházások célja nem csak az itt üdülők kényeztetése, hanem az is, hogy a sportolók is céljaiknak megfelelően tudják a pályákat használni. 2016-ban két rangos esemény helyszínéül is szolgál a tartomány, hiszen január 10. és 15. között Schladming-ban kerül sor az értelmi fogyatékkal élők 2017-es Speciális Olimpiai Játékainak főpróbájára, január 15. és 17. között Ausseerland-Salzkamergut-ban rendezik meg a FIS Síugró Világbajnokságot, mely egyben a világ negyedik legmeredekebb síugró sánca.

„Stájerországot egyre több magyar turista választja téli utazásának célpontjául, hiszen az idelátogatók jelentős része, 5%-a magyar. A térség nemcsak közelsége miatt vívta ki népszerűségét, hanem azért is, mert elérhető árfekvésben kínál mind fiataloknak, mind családosoknak a sí- és snowboard mellett más alternatív programokat, aktív kikapcsolódást, mint a sífutás, a túrázás, a szánkózás. A sokszínű programok a tartomány adottságainak köszönhetően maximum fél órás autóúttal elérhetők. A folyamatos beruházásoknak köszönhetően azok is könnyedén választhatnak maguknak úticélt, akik kifejezetten a sportolás miatt vagy a versenyek kedvéért látogatnak el Stájerországba" – mondta Erich Neuhold, a Stájer Turisztikai Hivatal vezetője.