Üzbegisztánba is utazhatunk védettségi igazolvánnyal

Forrás: turizmus.com

 2021. július 24. 08:43

Magyarország újabb kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szombat reggel a Facebookon.

"A mai naptól szabadon utazhat Üzbegisztánba minden védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgár" – olvasható Szijjártó Péter bejegyzésében. Ez már a huszadik ilyen megállapodás – tette hozzá.

Üzbegisztán titokzatos városaival, legendáival a legtöbb európai számára az Ezeregyéjszaka meséinek birodalmába tartozik. Türkök, arabok, mongolok, üzbégek, oroszok formálták a történelmét. A világörökség részeként számon tartott kivételes iszlám műemlékek méltán tarthatnak igényt a kulturális látnivalók iránt érdeklődő magyar utazóközönség figyelmére. A közép-ázsiai népek páratlanul dekoratív építőművészetét Szamarkand, Buhara és a Khiva mutatja meg a legteljesebben.

Szamarkand világhírű monumentális műemlékei

Fotó: 123rf.com

A védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást eddig Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával, a Bahreini Királysággal, Horvátországgal, Törökországgal, Észak-Macedóniával, Csehországgal, Georgiával (Grúzia), Mongóliával, Moldovával, Ciprussal, Szlovákiával, a Marokkói Királysággal, Albániával, Ukrajnával, Kazahsztánnal és San Marinóval kötött Magyarország, továbbá a külügyminiszter korábbi bejelentése szerint ugyanilyet köt augusztus 1-jétől a Zöld-foki Köztársasággal is. A magyar állampolgárok a fenti országokba – védettségi igazolvány birtokában – korlátozás nélkül utazhatnak.

Ezenkívül Magyarország egyoldalúan elismerte a román és a svájci védettségi igazolványokat.