Vasárnap újraindul a forgalom a győri vasúti fővonalon

Forrás: turizmus.com

 2023. december 09. 14:14

Szombaton befejeződik a felújítás, vasárnaptól ismét két vágányon járnak a vonatok az 1-es, győri vasúti fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán, már nem kell átszállni pótlóbuszokra.

A 29 kilométer hosszú, kétvágányú pálya felújítása a vállalt határidőre, a téli menetrend kezdetére készül el. A MÁV Zrt. közleménye szerint az előkészítés és az átépítés több mint 1100 munkatársuk példaértékű összefogásával, közreműködésével zajlott le.

Kiemelték, hogy a felújításban részt vevők a három hónap során napi 24 órában, két műszakban azon dolgoztak, hogy a felújított pályát az új menetrend vasárnapi hatályba lépéséig ütemterv szerint vissza tudják adni az utasoknak és az árufuvarozó társaságoknak.

Így az ország legforgalmasabb szakaszán vasárnap megindulhat mindkét vágányon a felújítás előtt megszokott menetrend szerinti vasúti közlekedés, ami azt jelenti, hogy már nem kell átszállni pótlóbuszokra.

December 10-től a Budapest és Bécs közötti EuroCity-vonatokban is újraindul a pandémia kezdetekor leállított étkezőkocsi-szolgáltatás

Fotó: MÁV-START/Facebook

2024 tavaszán az utómunkálatokat is elvégzik a most felújított szakaszon, ami már az időjárási viszonyokhoz való hozzáigazítást jelenti, például vágány- és váltószabályozásokat, ágyazatpótlást, sínfeszültség-feloldást, valamint a felsővezeték feszességének beállítását. Ez azonban kényelmetlenséggel már nem jár az utasoknak.

A bal vágányon várhatóan az év végéig, a jobb vágányon pedig a jövő év elejére válik biztosítottá az eredeti, óránkénti 140 kilométeres sebesség. Addig a személyvonatok 5-6 perccel, a távolsági vonatok 8-10 perccel hosszabb menetidővel közlekednek.

A vasárnapi menetrendváltástól újraindul az étkezőkocsi-szolgáltatás is a Budapest–Bécs közötti EuroCity-vonatokban és a Záhony–Bécs közötti Hortobágy EuroCity-ben.