Az okosjegy és az online jegyváltás népszerűsége is nőtt tavaly a MÁV-nál

Forrás: MTI

 2024. február 10. 11:49

2023-ban az okosjegy, a prémiumszolgáltatás és az online jegyváltás népszerűsége is nőtt a MÁV utasai körében.

Rekordszámú, mintegy 181 millió utazó vette igénybe a MÁV-Start belföldi és nemzetközi vonatait tavaly, de nemcsak az utasforgalomban döntött csúcsot a vállalat, hanem az értékesítés terén is: okosjegyekből 2022-ben 487 ezret adtak el, míg tavaly már 727 ezret. Ez köszönhető annak is, hogy az előző év márciusától több mint 80 város felé már az összes InterCity-viszonylatra megvásárolható a kedvezményes jegy.
A legnépszerűbb típus a szegedi okosjegy volt, amelyből 2023-ban 137 ezret váltottak; a második helyre a nyíregyházi, a harmadikra a pécsi került.
Prémiumszolgáltatásként tavaly 131 ezer helyjegyet váltottak, 76 ezerrel többet, mint 2022-ben.

Tavaly 38 százalékra nőtt az online jegyvásárlások aránya

Fotó: MÁV

A MÁV Zrt. közleménye szerint a tavalyi év fordulópont volt a jegyértékesítés területén, ugyanis az online jegyvásárlások aránya beérte a pénztári eladásokét. A bérletek és a jegyek 38 százalékát az ELVIRA (jegy.mav.hu) rendszeren vagy a MÁV-app felületén váltották meg. Ezek arányának emelkedésével párhuzamosan csökkent a pénztári és a fedélzeti értékesítés aránya. Ez főleg a pénztáraknál szembetűnő, ahol öt év alatt 65-ről 39 százalékra csökkent a jegyváltás aránya. Az automatás értékesítés aránya szintén jelentősen emelkedett: míg 2019-ben 12 százalék volt, addig 2023-ban már minden ötödik (23 százalék) jegyvásárló automatánál váltotta meg a jegyét, bérletét. Tavaly csaknem 15,6 millió jegyet vásároltak az automatákból – áll a közleményben.