Retró vonatok járnak a hétvégén Veszprém és Székesfehérvár térségében

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 15. 13:21

Szeptember 16-án és 17-én tartja a MÁV-START az idei harmadik, egyben utolsó nagyszabású retró hétvégéjét. Ezúttal Európa Kulturális Fővárosába látogat az eseménysorozat, Veszprém és Székesfehérvár térségében találkozhatnak az érdeklődők a régi idők járműveivel.

Szombaton és vasárnap Székesfehérvár és Veszprém között utazhatnak az utasok a retró hétvégék egyik legnépszerűbb attrakciójával, a legendás 424-es gőzmozdony vontatta szerelvénnyel. Ezúttal mindkét nap közlekedik expresszvonatként: reggel Budapest-Keletiből Veszprémbe, napközben Veszprém és Székesfehérvár között oda-vissza, este pedig Veszprémből Budapestre. Az EKF retró expresszvonatban megtalálható lesz egy retró szalonszakaszos hálókocsi, valamint egy 105 éves bisztrókocsi is, ahol az idén 75 éves Utasellátó szolgálja ki az utasokat. Az expresszvonatok általános díjszabás mellett vehetők igénybe, de helyjegy váltása kötelező lesz rájuk, melynek ára 300 forint.

A hétvége mindkét napján retró étkezőkocsi közlekedik az egy pár Bakony InterCity járaton Budapest-Déli és Szombathely között, amelynek fedélzetén a 80-as és 90-es évek kínálatát kóstolhatják meg az utazók.

Több jármű mellett a V46-os sorozat is idén 40 éves, ezt ünnepelvén személyvonattal közlekedik Veszprém és Celldömölk között a hétvége folyamán.

A legendás 424-es gőzmozdony vontatta szerelvényen is utazhatunk az idei utolsó retró hétvégén

Fotó: MÁV-START

Veszprémen kívül Székesfehérvárra fókuszál az idei utolsó retró hétvége. A Székesfehérvár-Komárom vasútvonalon a személyvonatok valamennyi járata retró összeállításban közlekedik a hétvégén, három különböző szerelvény és mozdony áll forgalomba. A vasútbarátok találkozhatnak az idén 60 éves Nohabbal, valamint Szergejjel és Púpossal is. Szombaton a Székesfehérvárról 14:26-kor és 18:26-kor, vasárnap pedig a 6:08-kor és 10:26-kor induló járatokon próbálhatjuk ki a retró bisztrókocsi ajánlatait.

A retró hétvégén közlekedő, korabeli 1. osztályú kocsik idén csak 1. osztályú menetjeggyel vehetők igénybe. A Komárom–Székesfehérvár személyvonatokra az 1. osztályra fakultatív helyjegy is váltható.

Az országbérlet és vármegyebérletek mellé kocsiosztály-különbözet nem váltható 1. osztályra, ebben az esetben 2. osztályú menetjegy is szükséges. A vonatokra jegy vásárolható online (Elvira, MÁV app), illetve a pénztárakban, automatákban is.