Bevált az elveszett tárgyak közös adatbázisa

Forrás: turizmus.com

 2023. január 06. 13:29

Tavaly tavasz óta kerülnek közös adatbázisba a MÁV–Volán-csoport vonatain és autóbuszain elhagyott tárgyak, 2022-ben összesen 18 770 darabot adtak le a vállalatcsoportnak, amiből csaknem 11 ezer került vissza a tulajdonosához.

A MÁV-Volán-csoport 2022-es fejlesztése során a MÁV-Starthoz hasonlóan a Volánbusz is központosított elektronikus talált tárgy-nyilvántartást vezetett be, 2022. március 1. óta pedig egységes adatbázisba kerülnek a vonatokon és a buszokon, valamint az állomásokon elhagyott értékek. Ezek a rögzítést követően egyből megjelennek a MÁVDIREKT rendszerében, így a közös adatbázisnak köszönhetően, a korábbiaknál lényegesen könnyebbé vált a talált tárgyak fellelése, függetlenül attól, hogy azt vonaton vagy buszon felejtette azt az utazó.

Az elhagyott tárgyak tulajdonosai az éjjel-nappal elérhető MÁVDIREKT-nél érdeklődhetnek értékeik után. A legértékesebb elhagyott tárgyak nagyságrendileg néhány százezer forintot értek 2022-ben.

A visszaszolgáltatás a MÁVDIREKT által megadott helyszínen, csak a tárgy jellemzőinek megadásával és azonosítását követően lehetséges.

Fotó: Máv Zrt.

Amennyiben az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak (okmányiroda, OEP stb.). Ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott állomáson 8 napig, azt követően a kijelölt gyűjtőhelyeken általában 90 napig őrzik.

A biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, amennyiben a pénzösszeget is tartalmazó tárgyért 1-2 napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszik egy jegyzőkönyv kiállításával. Azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy amiatt nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján a Magyar Államhoz kerülnek.