Ha megütöd, leülöd! – ezt üzeni az agresszív utasoknak a MÁV

Forrás: turizmus.com

 2024. május 11. 12:05

Börtönbe kerül, aki a MÁV-VOLÁN-csoport közfeladatot ellátó munkatársaira támad. A Közlekedési Kultúra Napján különös hangsúlya van az üzenetnek: Legyünk társak a közlekedésben! A MÁV-VOLÁN-csoport is ezt kéri utasaitól.

Börtön vár az agresszív utasra

Fotó: MÁV

A cégcsoport a munkatársai ellen elkövetett erőszak – akár szóbeli, akár fizikai bántalmazásról van szó – minden formáját elítéli, és minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tesz.

A fedélzeti-, állomási- és testkamerák segítségével, továbbá a rendőrség hathatós együttműködésének köszönhetően sikerül elfogni az elkövetőket. A jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre számíthat, tette szabadságvesztést is vonhat maga után.

A MÁV-VOLÁN-csoport célja, hogy kollégái biztonságban végezhessék a munkájukat és egyetlen egy bűncselekmény se maradjon jogkövetkezmény nélkül – fogalmaznak közleményükben.

Legtöbbször az utazási jogosultságok ellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok, amikor az utazni szándékozó személynek nincs menetjegye vagy nem a megfelelő menetjeggyel rendelkezik, és azt a helyszínen sem kívánja megvásárolni.

A bántalmazó és garázda viselkedés a fizikai sérülések mellett lelki traumát okoz az áldozatoknak, és az utasok biztonságérzetét is rontja.

A MÁV-START-nál dolgozó közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos cselekedetek száma sokat csökkent az elmúlt pár évben, sajnos azonban 2023-ban ismét növekedés volt tapasztalható, közel 40 százalékos, tavaly 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók.

Az idei első negyedévben is már 24 eset történt, ebből 10 alkalom tettlegesség, 14 tettleges becsületsértés.

A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták, de volt példa arra is, hogy sörrel leöntötték a munkáját végző jegyvizsgálót, az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették a jegyvizsgálót.

Az eljárások során nagy segítséget nyújtanak a kamerák, hiszen a felvételeket a rendőrség a nyomozások folyamán fel tudja használni. A MÁV-START 169 – kép és hangfelvétel rögzítésére is alkalmas – testkamerát szerzett be az elmúlt években a jegyvizsgálók számára. A KISS és FLIRT motorvonatok beépített kamerarendszerrel rendelkeznek, és ezek mellett folyamatosan szerelik fel a fedélzeti kamerákkal a MÁV-START további szerelvényeit is. A Volánbusz járműveinek nagy részén szintén fedélzeti kamerarendszerek működnek. A járműveken kívül pedig az állomásokon is kamerarendszer figyeli a közbiztonságot.
A MÁV-VOLÁN-csoport a rendőrséggel közösen dolgozik a közfeladatot ellátó személyek elleni támadások visszaszorításán. Minden egyes incidens esetén rendőrségi feljelentést tesznek.

A cégcsoport határozottan kiáll munkatársai mellett és üzeni: el a kezekkel a közfeladatot ellátó munkatársaitól!