A vakációval érkezik a MÁV-Volán-csoport nyári menetrendje

Forrás: turizmus.com

 2024. június 14. 12:28

A turisztikai szezon felpörgésével együtt, azaz a vakáció kezdetével járatja csúcsra a balatoni forgalmat a MÁV-VOLÁN-csoport. Június 22-től, a főszezontól kezdődően a jelenleginél is több vonat, IC-kocsi és motorvonat áll forgalomba.

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló menetrend szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat az előszezonihoz hasonló kínálattal szeptember 22-ig.

A főszezonban már nemcsak a fővárost és a Dunántúlt, de a keleti, délkeleti országrészt (Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal kötik össze a Balatonnal. A Jégmadár expresszt és a bagolyvonatokat is gyakrabban járatják az idei főszezonban.

A dunántúli nagyvárosokból is minden nap plusz vonatok indulnak a tóhoz: Győrből a Tanúhegy expresszvonat, Szombathelyről a Lesence expresszvonat és Kék Hullám InterCity, Pécsről pedig a Fenyves expresszvonat.

A Volánbusz helyi, helyközi járataival, valamint az ország számos térségéből biztosít közvetlen eljutást a magyar tengerhez, illetve annak térségében, megkönnyítve a nyaralók és a kirándulók közlekedését.

Az ország számos részét közvetlen járatok kötik össze a Balatonnal a főszezonban

Fotó: MÁV-START, Volánbusz

A Balatonhoz utazóknak érdemes kihasználniuk a vadonatúj EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) néven elindult utazástervező rendszert, amellyel bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását – akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni a tóhoz. A fejlesztés az emma.mav.hu weboldalon érhető el.

Az új kedvezményrendszernek és a tarifareformnak, valamint a vármegye- és országbérlet népszerűségének köszönhetően minden esély megvan rá, hogy az utazási kedv elérheti, sőt meghaladhatja a 2023-as rekordévet, amikor a teljes szezonban (elő-, fő- és utó-) hárommillióan utaztak vonattal, és egyre többen autó helyett választják a vasutat a magyar tengerhez utazva.

Az idei évtől a vármegye- és országbérletek napijegyváltozatai (Vármegye24, Magyarország24) is felhasználhatók az utazáshoz, ezáltal az egynapos (24 órán belüli) utazások kényelmesebbé és olcsóbbá váltak. Ráadásul a Magyarország24 – helyjegy megváltása mellett – az IC-ken is felhasználható, az adott vármegyére érvényes Vármegye24 napijegy pedig a tó menti utazások során használható.

Bővebb információ ITT található.