Mediterrán randevú Montpellier-ben

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2016. április 06. 16:46

Április 5-6-án Montpellierben találkoztak egymással a franciaországi beutaztatásban érdekelt szolgáltatók és a világ minden tájáról érkező tour operatorok.

A Rendez-vous en France beutaztató workshopnak idén a régiós határok változása következtében egyesülő, nagyjából két Belgiumnyi területű Languedouc Rousillon Midi Pyrénées ad otthont. (Egy tavaly nyári kormánydöntés értelmében ugyanis az eddigi 22 régió száma 13-ra zsugorodott. És míg több helyen már a székhelyet is megnevezték, Languedouc Rousillion Midi Pyrénées esetében a workshopnak három éve helyet adó Toulouse még csak javaslatként szerepel. Mi több, a hosszú név helyett még most keresnek új, a régiót megfelelően képviselő nevet.)


Fotó: Montpellier

A hatalmas területű régió több mint 40 ikonikus helyszínnel és útvonallal (a Canal du Miditől a Szent Jakab-úton át a Pireneusokig), valamint 8 világörökségi helyszínnel rendelkezik. Tavaly Languedouc Rousillonba egyébként 15, a Midi Pyrénées-be 10 milló turista érkezett, akiknek több mint kétharmada belföldi volt.

Érdekes adat, hogy a szervezett utak aránya itt mindössze 20 százalék, és ahogy a szervezőktől megtudtuk, a helyi szolgáltatók a Rendez-vous en France workshopon általában az éves üzletkötések 70 százalékát bonyolítják le. Így a rendező régióra irányuló fókusz is sokat segíthet abban, hogy Franciaország déli területei az eddiginél is több nemzetközi figyelmet kapjanak az ide érkező 900 nemzetközi szakembernek köszönhetően.

Ennek érdekében a szervezők idén rekordszámú, összesen 46 tanulmányutat szerveztek 73 ország közel 300 tour operatorának és újságírójának. A workshop előtti csütörtökön és pénteken induló túrák segítségével ki-ki érdeklődési körének megfelelően ismerhetett meg történelmi nevezetességeket, zarándokutat, aktív turisztikai lehetőségeket vagy éppen borgasztronómiai kínálatot, a régióban és Franciaország távolabbi tájain. Magyarországról idén négy utazásszervező és lapunk újságírója vett részt a rendezvényen.

A workshopnak jövőre a normandiai Rouen ad otthont március 28–29. között.