Még egy kizáró ok a felelős turista listáján, ahova nem utazik

Forrás: turizmus.com

 2019. június 28. 14:09

2019-re világszerte kialakult egy tudatos utazó réteg, amely nem megy olyan országokba, ahol nincs szólásszabadság, ahol nem törődnek a környezettel vagy az állatvédelemmel. A lista most egy újabb elemmel bővült.

A felelős turisták újabban azokra az országokra is figyelnek, ahol a turizmusban és vendéglátásban dolgozók munkakörülményei európai fogalmak szerint elviselhetetlenek. A Schyst hálózat által végzett felülvizsgálatból következményeként az ITUC világszövetsége által közzé tett feketelistán a világ azon országai szerepelnek, ahol kizsákmányolják a munkavállalókat – írja cikkében a vagabond.se.

A Schyst által utazott hálózat listáján szerepel például Thaiföld, Görögország, Hong Kong, Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Kolumbia és Egyiptom. Ezekben az országokban általában nem garantálják a munkavállalók elemi jogait.

Thaiföld is szerepel a tudatos utazók feketelistáján

Fotó: pixabay.com

A munkavállalók ezekben az országokban nem számíthatnak az olyan nemzetközileg elismert jogokra, mint például a szólásszabadság, a sztrájkjog, vagy a szakszervezeti tagság joga. Azok, akik javítani szeretnék a munkahelyi körülményeken, gyakran veszélybe kerülnek, előfordulhat, hogy kirúgják őket, erőszakot alkalmaznak velük szemben, vagy börtönbe juttatják őket.

„Azokban az úti célokban, ahol az állam nem tartja tiszteletben a munkavállalói jogokat, különösen fontos, hogy a turizmusban működő cégek ezt tegyék. Nagy gazdasági erejük van, képesek rá. Utazóként meg kell bíznunk abban, hogy azok, akik a pihenésünkről gondoskodnak, rendelkeznek a szokásos, munkahelyen figyelembe veendő emberi jogokkal. Megfelelő a bérük, a munkaidejük, és jó körülmények között végzik a munkájukat – mondja Helena Myrman, a Schyst hálózatának menedzsere.