Meg kell állítani a légiközlekedés szeméttermelését

Forrás: turizmus.com

 2017. május 02. 10:32

Tavaly 5,2 millió tonna hulladékot termeltek az utasok a repülőgépeken és ez a szám a duplája a 15 évvel ezelőttinek.

A wc-ben eldobált papíroktól a műanyag poharakig, az üdítős dobozoktól a kisüvegekig és ennivaló maradékokig rengeteg hulladék keletkezik a légi szállítás során - olvasható a IATA egyik jelentésében.

Az egyik szakértő cég vezetője Matt Rence nyilatkozott a The Guardiannak arról, miként lehetne elérni, hogy kevesebb legyen a szemét, ami nemcsak a gépeket terhelő súly miatt fontos, de kisebb munkát adna a takarítószemélyzetnek, és csökkentené az elszállítási költségeket.

A különböző légitársaságok eltérő módszerekkel próbálkoznak. Az  Iberia például  együttműködik a spanyol Ferrovial SA céggel. Céljuk, hogy 2020 nyarára a Barajas reptérre érkező fedélzeti hulladék 80 százalékát újrahasznosítsák. Egyrészt próbálják egyszerűsíteni az ételek csomagolását, másrészt olyan evőeszközöket vezetnek be, amelyek újrahasznosíthatók. Juan Hermia, az Iberia projekt vezetője arról nyilatkozott, hogy 2500 légi utaskísérőt fog kiképezni a keletkezett hulladékok újfajta szelektálására.

A gatwicki reptéren, ami London második legnagyobb légi kikötője, már ma is egy kisebb erőmű teljesítményének felel meg a hulladékból termelt villamos energia mennyisége. A jövőben arra számítanak, hogy a gatwicki reptér teljes energiaigényét ily módon látják el.

Az American Airlines igyekszik a papírpoharakat komposztálni, a fel nem használt eldobható fogkeféket és a szappanokat pedig anyaotthonoknak és nehéz sorsú embereknek adományozzák.

Azért is fontos, hogy a hulladék mennyiségét csökkentsék, mert a légiközlekedés fejlődését nem lehet megállítani. A  IATA környezetvédelmi felelőse, Michael Gill szerint a szemét mennyiségének csökkentéséhez és az újrahasznosításhoz meg kell változtatni bizonyos szabályokat is, például azokat, amelyek egyes hulladékokat veszélyesnek ítélnek.