Még mindig a kínai turisták költik a legtöbbet

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 03. 09:53

A Statista üzleti portál a UNWTO adatai alapján készített egy infografikát arról, milyen nemzetiségű turisták költötték a legtöbbet 2018-ban. Kína első helye megkérdőjelezhetetlen, de a lista tartogat meglepetéseket.

Folytatódik a nemzetközi turizmus növekedése: az UNWTO adatai szerint 2018 már a folyamatos bővülés kilencedik éve volt. Jóllehet érték megrázkódtatások az ágazatot, ezek valójában csak a stabilitását támasztották alá. Kína 2012 óta őrzi vezető helyét a globális piacon.

2018-ban a kínai turisták 277 milliárd USA dollárnyi valutát költöttek világszerte, ami az összes turisztikai kiadásnak körülbelül az egyötöde.

Ennek oka részben a kínai középosztály megerősödése, részben pedig az, hogy a kínai hatóságok enyhítették az utazással kapcsolatos előírásokat, több országban egyszerűsítették a vízumszabályokat, továbbá egyre több közvetlen légi járat indul Kínából.

A kínai turisták számának további növekedését jósolják

Fotó: unsplash.com

A kínai turisták még mindig híresek arról, hogy nem sajnálják a pénzt a luxusra, érzékelhetővé vált egy új trend is, legalábbis a gyakorlott utazók között. Elfordulnak  tömegturizmustól és egyre inkább az egyedi, kifinomult ajánlatokat keresik, mint például a whisky-kóstolás, az északi fény megfigyelése vagy egyéb szabadtéri tevékenységek.

 

A globális költések táblázatát vizsgálva el lehet mondani, hogy a kínaiak első helye mellett az USA 2. helyezése is megingathatatlan. Az amerikai turisták 2018-ban összesen 144 milliárd dollárt költöttek, ami 7 százalékkal haladja meg az előző évit. Viszonylag stabilnak tűnik Németország 3. helye is, bár a bővülés 2017-hez képest itt csak 1 százalékos.

Feltűnő, hogy három nemzet turistái – az 5-6-7. helyen álló franciák, ausztrálok és oroszok – legalább 10 százalékkal tudták növelni turisztikai kiadásaikat 2017-hez képest.

A turizmusra 2018-ban legtöbbet költő tíz nemzet között ott vannak még az angolok (4. hely), a kanadaiak (8.), a dél-koreaiak (9.) és az olaszok (10.) is.