Meg sem áll az Európai Unió Bíróságáig a Ryanair

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. február 17. 14:39

A veszteséges nemzeti légitársaságok támogatása helyett a légi forgalom újraindítására költsenek inkább az uniós országok – mondja a Ryanair.

Hiába fordult 2020. májusában a Luxemburgi Legfelsőbb Bírósághoz az ír fapados egyes európai nemzeti légitársaságok állami megsegítése miatt, a bíróság 2021. február 17-i ítéletében elutasította a keresetet. A bíróság szerint a járványhelyzet miatt juttatott állami támogatások nem korlátozzák a szabad versenyt. A döntést nem fogadja el a Ryanair, az Európai Unió Bírósága elé viszi az ügyet.

Az állami támogatások évtizedekre eltorzíthatják az európai légi piacot a Ryanair szerint

Fotó: 123rf

A Ryanair eddig 16 keresetet nyújtott be az Európai Bizottsághoz különböző nemzeti légitársaságok – például a Lufthansa, a KLM, az Austrian Airlines és a TAP - állami támogatása miatt.

A mostani perben a francia és a svédországi légitársaság-mentő intézkedések törvényességét vitatta a légitársaság. Franciaország az ott bejegyzett légitársaságokat mentesítette bizonyos repülési díjak és illetékek megfizetése alól, Svédország pedig hitelgarancia-programot indított a helyi légitársaságok számára.

A luxemburgi bíróság úgy ítélte meg, hogy a francia állami segítségnyújtás a koronavírus-járvány által okozott károk enyhítését szolgálja és nem jelent diszkriminációt. A svédországi intézkedésekkel kapcsolatban pedig azt hangsúlyozták, hogy „azokat az Európai Unió érdekeinek védelme érdekében hozták meg" – számol be az esetről az rte.ie.

A légitársaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint ugyanakkor az egységes európai piaccal összeegyeztethetetlen minden olyan nemzeti támogatási program, amelyet a vállalkozás székhelye alapján ítélnek oda.

A Ryanair számításai szerint több mint 30 milliárd eurónyi támogatást juttattak az európai államok a légitársaságaik számára – diszkriminatív módon.

A légitársaság szerint ezek a juttatások a következő évtizedekre eltorzíthatják az Európai Unió légi piacát, miután mankót nyújtanak az évtizedek óta nem elég hatékonyon működő nemzeti légitársaságoknak a náluk jóval hatékonyabban működő fapados versenytársakkal szemben,

"Azt reméljük, hogy az Európai Bíróság arra kötelezi az Európai Bizottságot, hogy vonja vissza a francia és a svéd állami támogatásokra vonatkozó jóváhagyását" - írják a közleményben

A Ryanair azt szeretné, hogy az állami támogatásokból ne veszteséges légitársaságokat támogassanak, hanem járuljanak hozzá a koronavírus válság lezárása után a légi forgalom újraindításában.

A Ryanair gyűjtése a nemzeti légitársaságoknak nyújtott állami támogatásokról

Lufthansa Group               €11mrd

Air France-KLM                  €10.6mrd

Alitalia                                   €3.5mrd

SAS                                        €1.3mrd

TAP                                        €1.2mrd

Finnair                                   €0.9mrd

Norwegian                             €0.8mrd

LOT                                        €0.65mrd

Condor                                  €0.6mrd