Még tovább csúszhat az új berlini repülőtéren átadása

Forrás: MTI

 2014. április 01. 17:48

Várhatóan 2017-ben indul a forgalom az új berlini nemzetközi repülőtéren, az egykori NDK területén kezdett eddigi legnagyobb beruházás befejezése így 6 évet késhet az első tervekhez képest - írta kedden a Bild című német lap.

A beszámoló szerint a beruházás egyik gazdája, a Brandenburg tartományi kormány azzal számol, hogy az eredetileg 2,4 milliárd euróra becsült költségek elérhetik a 8 milliárd eurót, és a kivitelezési hiányosságok miatt már az is szóba került, hogy elbontják a 280 ezer négyzetméteres terminált és újrakezdik az építkezést.

Az állami beruházást irányító társaság felügyelőbizottságának elnöke híresztelésnek minősítette a Bild jelentését. Ugyanakkor Berlin főpolgármestere a napokban jelezte, hogy még több pénz kell majd a projekthez, a felügyelőbizottság következő, áprilisi közepén tartandó ülésén pedig nem jelölnek meg átadási határidőt, mert nem tudni, mikorra fejezhetik be a munkát.

Szakértők szerint legkevesebb 5 milliárd euróba kerülhet a fejlesztés, és ebben még nincsenek benne a terminál alatti pályaudvar felépítésének, a környező úthálózat fejlesztésének és a felvett hitelek kamatának költségei.
A berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi repülőteret (BER) 2006-ban kezdték építeni a szövetségi kormány, a tartományi rangú Berlin és Brandenburg tartomány összefogásával. Az átadást eredetileg 2011 novemberére ütemezték.