Kormányhivatal: több jogszabályt is sért a XVIII. kerület légiutas-adója

Forrás: turizmus.com

 2022. december 18. 16:45

Utazásonként ezerforintos légiutas-adót szedne be a 18 év feletti és a nem kerületi lakos reptéri utasoktól a XVIII. kerületi önkormányzat. A kormányhivatal szerint több jogszabályt is megsért a kerület tervezett légiutas-adója – írja a vg.hu.

Miután a reptéri cégek, vagyis maga a reptér, a légitársaságok, a földi kiszolgálók nagyon kritikusan fogadták az újabb terhet, amelyet a kerület január 1-jétől vetne ki, a Budapest Airport a kormányhivatalhoz fordult. A hivatal tájékoztatása szerint több jogszabályt is megsért a kerület tervezett légiutas-adója, ezért felkérték a képviselő-testületet, hogy a jogsértéseket 30 napon belül szüntesse meg. „A XVIII. Kerületi Önkormányzat a légiutas-adó bevezetésével több jogszabályt is megsért, például a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényt, de adatvédelmi aggályok is felvetődnek” – válaszolta a lapnak a kormányhivatal.

Légiutas-adót vetne ki a reptéri utasokra a XVIII. kerület önkormányzata

Fotó: 123rf.com

Jogsértést emlegetett a Smartwings is – emeli ki  a vg.hu –, a cég jogászai fordultak elsőként a kormányhivatalhoz az intézkedés hatályon kívül helyezése érdekében. Ők akár a Kúriáig is elmentek volna, hogy megállítsák „ezt az őrületet”.

Farkas Attila ügyvezető szerint adatvédelmi szempontból is rettentően aggályos az intézkedés, ráadásul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ezzel lábon lőné magát, a környező országok repterei olcsóbbá válnának.

A XVIII. kerület tervének másik bökkenője, hogy papíron a kerületben élőkre nem vonatkozna az adó, azonban teljesen életszerűtlen, hogy utasonként ellenőrizzék, rendelkezik-e XVIII. kerületi lakcímmel, hiszen lakcímkártyát a repülőjegy vásárlása során és az utazás előtt sem kérnek soha.

Az önkormányzat az új települési adó kivetését többek között az inflációval és az energiaárak emelkedésével indokolta, de azt is felhozza érvként, hogy a kerület egyes részein a lakosság ki van téve a légi közlekedés okozta zaj- és környezetszennyezésnek.