Megalakult az ITA, az „új Alitalia”

Forrás: turizmus.com

 2020. október 19. 13:26

A hétvégén az olasz kormány több tagjának aláírásával megalakult az új olasz nemzeti légitársaság.

Az olasz Gazdasági és Pénzügyminisztérium honlapján elérhető közlemény szerint a cég alapító okiratát Roberto Gualtieri gazdasági, Paola De Micheli közlekedési, Stefano Patuanelli gazdaságfejlesztési és Nunzia Catalfo foglalkoztatásügyi miniszter írta alá – írja az AIRportal.hu.

Ez az első lépés az “új” Alitalia működésének biztosítása felé, a szaktárca közleménye szerint egy fenntartható, nemzetközi szinten is versenyképes társaságot hoznak létre. Az új cég létrehozását nyáron jelentették be, akkor kezdődött a vállalat megalapításának folyamata.

Az olasz kormányzati közleményekből nem derül ki, hogy a társaság milyen néven fog majd üzemelni, de az ANSA olasz állami hírügynökség, illetve az Il Sole 24 Ore is Italia Transporto Aereo (ITA) néven hivatkozik rá, és Paola De Micheli közlekedési miniszter is erre utal egy szójátékkal a Facebook-posztjában.

Az Alitalia 2017 óta csődvédelem alatt áll

Fotó: Alitalia

A régi elnevezés a régi cégben marad, az új céget 20 millió eurós törzstőkével alapítják meg, egyetlen tulajdonosa az állam lesz.

A cég viszont még nem üzemképes, az üzleti terven még dolgoznak, és az induláshoz kell az Európai Bizottság mint az unió versenyjogi szervének jóváhagyása is.

Amint azt lapunk is megírta, az olasz légitársaság magyarországi képviseletét ellátó Aviareps tájékoztatása szerint az “Alitalia” a jövő nyári menetrendi időszaktól, 2021. március 28-tól közlekedik újra Budapest és Róma között, járatai naponta, a korábbi menetrend szerint közlekednek majd.

Az Alitalia 2017 óta csődvédelemben működik, a korábbi pénzügyi és stratégiai partner Etihad Airways ekkor szállt ki a cégből, amelyet innentől az állam tart fenn különböző juttatásokkal. Bár korábban voltak tervek arra, hogy szakmai befektetőknek adják el a céget, a kormány végül úgy döntött, hogy tisztán állami légitársaságot hoz létre.