Újraindultak a Lufthansa járatai a bénító szerdai sztrájk után

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2022. július 28. 12:40

Csütörtökre állítólag minden visszaállt a rendes kerékvágásba a német repülőtereken a Verdi szakszervezet 134 ezer utast érintő szerdai sztrájkja után, amely miatt a Lufthansának több mint ezer járatát kellett törölnie.

A földi kiszolgáló személyzet szerdai, több mint ezer járat törlését követelő figyelmeztető sztrájkja után visszatért a normál üzemmódba a német nemzeti légitársaság. Csütörtökön majdnem minden járatot elindítanak egy szóvivő szerint, eddig csak néhány rövidtávú járat maradt ki – írta délelőtt az aero.de a dpa híre alapján.

Kedden és szerdán több mint ezer müncheni és frankfurti járatot törölt a sztrájk miatt a légitársaság, az intézkedés 134 ezer utast érintett. A Verdi szakszervezet 20 ezer földi kiszolgáló alkalmazott körében hirdette meg a sztrájkot, hogy a bértárgyalások során nyomást gyakoroljon a Lufthansára.

A helyszíni beszámolók szerint, miközben az alkalmazottak a magasabb fizetésért sztrájkoltak, a légitársaság frankfurti és müncheni bázisrepülőterein hosszú, többnyire külföldi turistákból álló sorok kígyóztak az ügyfélszolgálati pultok előtt. A Bild a müncheni repülőtéren úgy értesült az utasoktól, hogy a sztrájkkal kapcsolatos kommunikáció nem volt a legjobb, sok külföldi nem is tudott a munkabeszüntetésről.

Frankfurtban a Lufthansa-járatok mellett a Lufthansa-cégcsoport más társaságainak – Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Air Dolomiti – járatai is törölve lettek, de többek között a Croatian Airlines, a United, az Air Canada és a LOT sok járata sem tudott felszállni. Hasonló volt a helyzet Münchenben is, míg a kisebb repülőtereken többnyire csak a frankfurti és a müncheni járatok maradtak ki. A frankfurti légikikötő egyik szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy a járatok telítettsége miatt nagyon nehéz lesz a sztrájkot követő napokra alternatív utazási lehetőséget találni, egyes esetekben előfordulhat, hogy az utasoknak több napot kell várniuk a továbbrepülésre.

A szerdai sztrájk miatt több mint ezer járatot kellett törölnie a Lufthansának, csütörtökön már majdnem minden járat elindul

Fotó: 123rf.com

A német repülőtereken mozgalmas napokra lehet számítani az elkövetkezendő időszakban, mivel Baden-Württemberg tartományban most kezdődött az iskolai szünet, Bajorországban pedig ezen a hétvégén kezdődik. A Verdi kizárta, hogy a jövő hét közepén tartandó tárgyalási forduló előtt lennének munkabeszüntetések.

A Verdi és a Lufthansa egymásra hárítják a felelősséget a kialakult helyzet miatt. Martin Leutke, a Lufthansa szóvivője szükségtelennek, túlzónak és túl nagyszabásúnak nevezte a szerdai munkabeszüntetést. A vállalat a sztrájkot megelőzően állítólag olyan ajánlatot tett a szakszervezetnek, amelyről tovább lehetett volna tárgyalni. Marvin Reschinsky, a Verdi sztrájkvezetője ugyanakkor azt állítja, a Lufthansa a sztrájk bejelentése után tudatosan mondott le az újabb tárgyalásról.

Volker Wissing német szövetségi közlekedési miniszter felszólította a szakszervezetet és a vállalatot, hogy mielőbb oldja meg a bérkonfliktust, és közben gondoljanak az utazókra is, ne azoknak kelljen a vita terheit viselniük.

Az ellenzéki CDU/CSU Bundestag-frakció szerint a miniszternek be kellene kapcsolódnia a konfliktusba. Ulrich Lange, a frakció alelnöke azt nyilatkozta, a miniszter vállalja fel a felelősséget és "gondoskodjon arról, hogy az emberek két évig tartó korlátozások után el tudjanak utazni a jól megérdemelt nyaralásukra".