Megbírságolták a Ryanairt és a Wizz Airt

Forrás: MTI

 2018. szeptember 25. 17:58

Budapest Főváros Kormányhivatala 100 millió forintra bírságolta a Ryanairt és 25 millió forintra a Wizz Airt a nyári poggyászkezelési, illetve utasfelvételi mulasztások miatt.

A hírt György István fővárosi kormánymegbízott jelentette be újságíróknak nyilatkozva. A kormánybiztos elmondása szerint a július végén, illetve augusztus végén indítottak eljárást a két légitársaság ellen. A Ryanair esetében két, Las Palmas repülőterére közlekedő járattal kapcsolatban merültek fel aggályok. Az utasokkal ugyanis csak az érkező repülőtéren közölték, hogy nem minden utas csomagját vitték el, több feladott poggyász is Budapesten maradt. A másik esetben túlsúlyra hivatkozva közölték az utasokkal a gép fedélzetén, hogy bizonyos csomagokat ki kell pakolni, és le kell szállnia annak, aki nem akar a csomagja nélkül utazni. A Wizz Air esetére György István nem tért ki.

A vizsgálat elhúzódott, mivel a légitársaságokat többször is meg kellett keresni, az egyik cég pedig határidő-hosszabbítást is kért.

A Ryanair és a Wizz Air esetében is egyértelműen megállapítható a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, a bírság összege azért tér el, mert a Ryanair súlyosabb, és több embert érintő szabálytalanságot követett el. 
György István jelezte: csaknem 200 vizsgálatot végeztek el eddig, ezek 75 százaléka járatkésés, 20 százaléka visszautasított beszállás, 5 százaléka pedig járatkimaradás miatt indult.

 

A Miniszterelnökség már augusztus elején hangot adott annak a véleményének, hogy a Wizz Air tisztességtelen a magyar fogyasztókkal szemben, mert nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit, és nem biztosítja az utasok által előzetesen kifizetett szolgáltatásokat, mindeközben „semmibe veszi a fogyasztóvédelem alapvető szabályait”.A Ryanair ellen sem ez az egyetlen folyamatban lévő eljárás.


Mint azt korábban megírtuk, a légi utasok jogait védő német Flightright fogyasztóvédelmi portál augusztus 14-én bírósági keresetet nyújtott be a Ryanair ellen Frankfurtban.