Megcsonkított békák az év hazai természetfotóján

Forrás: turizmus.com

 2019. november 06. 11:18

Daróczi Csaba nyerte a Lenergy – Az év természetfotósa 2019 pályázat fődíját. A pályázat utolsó fordulójába jutott képek november 6. és december 31. között megtekinthetők a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A 27. alkalommal meghirdetett pályázaton Az év természetfotója Máté Bence Békacomb című alkotása lett. Az év ifjú természetfotósa címet Koncz-Bisztricz Tamás nyerte el.

A pályázat héttagú szakmai zsűrije összesen 14 kategóriában mintegy 200 fotós több mint 3300 képéből válogatott, az utolsó fordulóban 103 mű versenyzett a díjakért – mondta el Fáth Péter, a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke a pályázat keddi díjátadóján.

A pályázat utolsó fordulójába jutott képeket november 6. és december 31. között a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon láthatja a közönség.

Az év természetfotósa, Daróczi Csaba. A háttérben a fődíjas egyik kategóriagyőztes képe (Háború és béke) a nyulak viselkedéséről

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Fáth Péter kiemelte, hogy a végső győzelemért Daróczi Csaba és Máté Bence versenyzett. Daróczi Csaba kreativitását méltatva kiemelte, hogy az idén a világ legsikeresebb természetfotósa, akinek a legtöbb képe szerepel a kiállításon is. Tíz alkotása – köztük három kategóriagyőztes – kapott helyet a 103 fotót bemutató tárlaton.

Gaál Péter, a pályázat névadó támogatója, a Lenergy Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: támogatnak minden természetvédelmi célú, természetfotózással kapcsolatos kezdeményezést, mert ezt tartja a legjobb eszköznek Magyarország természeti adottságainak bemutatására.

A pályázat kiemelt támogatója, a Nemzeti Közművek (NKM) Áramszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth József elmondta: 32 ezer kilométer hálózatuk van, a vállalat eddig több ezer kilométer szabadvezetéket épített át madárbaráttá és költőhelyeket alakítottak ki.

Az év természetfotója 2019-ben Máté Bence: Békacomb című képe lett

Forrás: Facebook / naturArt

A nyertes természetfotó, Máté Bence: Békacomb című képe (lásd fent) arra a furcsa jelenségre hívja fel a figyelmet, hogy míg a békák combját levágó embereket a legtöbben elítélik, addig étlapról békacombot rendelni nem kelt felháborodást.

Ha látnánk, pontosan mivel etetnek meg bennünket, teljesen átalakulna az étrendük. Legyen az állati vagy növényi eredetű táplálék, a 21. századi ember nem sokat tud annak keletkezéséről, a gyártók pedig értelemszerűen igyekeznek a kényes részeket minél apróbb betűk mögé rejteni.
Ez a felvétel erre a problémára hívja fel a figyelmet. Furcsa jelenség, hogy míg a békák combját levágó embereket a legtöbben elítélik, addig étlapról békacombot rendelni nem kelt felháborodást.